У Словенији се у већем делу земље отклањају последице поплава, пошто је ту земљу погодило јако невреме, када је пало око 200 литара кише по метру квадратном. Страдале су четири особе, забележено је 1.000 несрећа, евакуисани су људи из три кампа, а војска је хеликоптерима спасавала људе са кровова. Поплаве су одсекле многа места, поплављени су путеви, а десетине хиљада људи остало је без струје.

Владимир Kокановић, председник Савеза Срба Словеније, је у јутарњем програму Kурир телевизије изнео информације о тренутној ситуацији у Словенији након поплава које су задесиле земљу.

  • Ситуација је и даље алармантна. Нешто нас охрабрује последње саопштење владине агенције које се овим питањем бави и које је наговестило да Словенију више неће погађати падавине какве су биле у јучерашњем дану. Упркос свему томе у већем делу Словеније је идаље вандредно страње нарочито око река. Морамо наговестити да је у једном тренутку и један део Љубљане био потпуно поплављен. Вода је у већем броју места носила чак и мостове, људи су остајали без кућа, а посебно су биле узнемирујуће сцене из бројних вртића управо из ових градова који су били потпуно поплављени и то у време док су се деца налазила у тим вртићима – рекао је Kокановић и додао:
  • Морам да напоменем да је број жртава у овом тренутку достигао број 6, али оно што је посебно узнемирујуће је што и даље не можемо рећи да је то коначна цифра преминулих људи. Будући да је и даље један део Словеније одсечен од остатка државе. Такође је и аутопут, нарочито у овом штајарском делу, био потпуно под водом што се у Словенији готово никада није десило чак ни током оних поплава 2012. године, тако да је ово највећа катастрофа у протеклих 30 година.

Оставите Коментар