Споменик Слободе на Јасиковцу подигнут 1972. године, окружен је са 40 гранитних блокова.

На њима је, са преко 10.000 слова исписана историја Полимља. А историја Берана почиње управо овде. На брду Јасиковац.

Ту су после боја на Рудешу 1862. године Турци подигли своје војно утврђење и тек повремено прелазили на леву обалу Лима да умире бунтовно становништво.

Споменик на Јасиковцу је један од симбола Берана, симбол борбе за ослобођење која се у овом крају водила током Балканских, Првог и Другог светског рата. Аутор споменика је познати архитеткта и некадашњи градоначелник Београда, Богдан Богдановић.

Италијани су желели да од Црне Горе створе протекторат под покровитељством италијанске краљевске куће Савоја. Хтели су да рестаурирају краљевину под династијом Петровића. Обезбедили су да црногорски сепаратист и зеленаши одрже тзв. Петровдански сабор, на којем су поништене одлуке Велике Подгоричке скупштине из 1918. Године, укинут Устав Kраљевине Југославије и све институције те заједничке државе. Проглашена је независна Црна Гора и упућена молба краљу Италије Виктору Емануелу да одреди намесника Црне Горе. Принц Михаило Петровић одбио је краљевску круну као противник окупације, сепаратиста и зеленаша.

Масовни устанак црногорског народа је избио дан након Петровданског сабора, као одговор на његове одлуке, а почео је нападом герилских устаничких одреда на низ италијанских карабињерских И жандармеријских постаја. Герилске борбе прерасле су у општенародни устанак у току ког су ослобођена бројна места у Црној Гори.

Одлуку о дизању устанка у беранском срезу донео је Месни комитет KП Беране на састанку у селу Лужац 14.јула 1941. године у саставу Милан Kуч, Ђоко Пајковић, Радомир Митровић, Радомир Јованчевић, Радивоје Вукићевић, Миливоје Мићовић, Милош Малишић, Радмила Недић и Душан Бошковић. Оружани устанак у овом крају почео је 16.јула нападом на италијанску патролу у Пешцима.

Италијански окупатори 17.јула, као одмазду за устанак, стрељали 9 родољуба на брду Јасиковац.

На само километар од центра града, парк на Јасиковцу постао је омиљено излетиште Беранаца, и место са ког се пружа најбољи поглед на читав град. То је мјесто где долазе људи да шетају, одмарају, али и да тренирају.

Оставите Коментар