Kоалиција НАДА, покрет Двери, странка Заветници и неколико удружења и покрета затражили су данас да Србија план Европске уније и САД, такозвани „немачко-француски“ предлог за питање Kосова и Метохије, одбаци у целини, уз оцену да је у питању „ултиматум“.

Председник Нове Демократске странке Србије, чланице коалиције НАДА, Милош Јовановић, рекао је новинарима испред Председништва да ће те организације предузимати заједничке акције од следеће недеље поводом тог предлога, али није желео да прецизира какве.

Оценио је да је то „план о предаји Kосова и Метохије и капитулацији Србије“ и оценио да је он морао да буде одбијен јер је он „тако поражавајућ и понижавајућ да о њему нема шта да се разговара“.

„То је за нас, а верујем и за огромну већину нашег народа, апсолутно недопустиво. Тај план, када би се прихватио, отворио би низ година нестабилности, низ година економских и геополитичких проблема, јер нико не може да гради будућност на поразима и повлачењу“, навео је Јовановић.

Он је навео да су се данас окупили испред Председништва, јер је председник Србије Александар Вучић након састанка за званичницима ЕУ и САД раније овог месеца казао да је Србија „спремна да прихвати концепт и да ради на имплементацији предложеног споразума“.

„План је противуставан, нема шта о њему да се разговара. Ово је недопустиво и нећемо никоме дозволити да икада узме прихватање у разматрање, а камоли да прихвати овакав план“, рекао је Јовановић.

Председница странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски навела је да би одбацивањем тог предлога Вучић сачувао вољу већинског становништва „које му је на изборима дало подршку не да потписује легализацију сецесије, већ да брани неповредивост државних граница Србије“.

„Немачко-француски ултиматум отворио је крупна и болна питања. Суочили смо се са поразом не само са политиком актуелне власти према Kосову и Метохији, већ са потпуним дебаклом њихове спољнополитичке реторике која се протеклих година и деценија ослањала искључиво на фаворизацију ЕУ као поузданог партнера и правог пријатеља који је ту да подржи све наше државне и националне интересе“, казала је она.

Ђурђевић Стаменковски је упитала и шта се дешава са пет чланица Европске уније (Шпанијом, Словачком, Румунијом, Грчком и Kипром), које до сада нису признавале независност Kосова.

„Поставља се питање да ли су они (актуелна власт) својом дипломатском борбом коју су назвали победоносном успели да доведу у питање подршку чак и једне Шпаније, која је гласала против апликације Kосова током свих минулих догађаја и њихових захтева“, упитала је председница Завеника.

Она је упитала и зашто се тај споразум још увек назива споразумом, ако се Србији прети увођењем санкција и најавила да ће се против тога борити „свим легалним и легитимним средствима“, истичући да је то ултиматум, „први којем би Србија рекла да“.

Лидер покрета Двери Бошко Обрадовић навео је да НАДА, Двери, Заветници, Покрет за одбрану Kосова и Метохије и Српска омладина за Kосмет представљају почетак „великог националног фронта за очување и одбрану Kосова и Метохије у саставу Србије“ и навео да је данашње окупљање почетак њихових заједничких активности.

„Није право питање шта су последице ако Србија не потпише немачко-француски предлог, већ је питање шта су последице ако га потпише, као што није право питање шта је решење за Kосово и Метохију, већ је право питање шта није и не сме бити решење за Kосово и Метохију, а то је управо потписивање овог предлога према коме ми престајемо да се противимо било каквом чланству лажне државе Kосово у свим међународним организацијама, на првом месту у Уједињеним нацијама“, казао је Обрадовић.

Према његовим речима, Kосово није независно, њега не признаје „две трећине човечанства“, више од половине светских држава, пет држава Европске уније и навео да је више од 80 одсто грађана против уласка у ЕУ ако је услов одрицање од Kосова и Метохије.

„Ми смо данас овде да позовемо све народне посланике и целокупну јавност у Србији да заједнички одбацимо немачко-француски предлог који је прерастао у европски, амерички и НАТО предлог и ултиматум, да се Србија одрекне своје свете земље, што је за нас апсолутно неприхватљиво“, рекао је председник Двери.

Оставите Коментар