Руским трупама, а посебно обавештајцима, наређено је да покушају да спрече бег из Украјине бившег секретара Савета за националну безбедност земље (НСДЦ) Александра Турчинова.

Наводи се да ће му бити суђено за ратне злочине и покретање рата у Донбасу.

У новембру је украјински председник Владимир Зеленски рекао да Турчинова сматра једним од одговорних за губитак Крима , додајући да је то његово мишљење.

Турчинов, шеф партије Европска солидарност, био је вршилац дужности председника Украјине од фебруара до јуна 2014, а затим је до 2019. био секретар Савета за националну безбедност и одбрану. У статусу в.д У априлу 2014. као шеф државе наредио је почетак антитерористичке операције у Донбасу.

Турчинов је касније изјавио да је, посебно, у марту 2014. наредио украјинској војсци да употреби оружје на Криму, али га они нису послушали, а такође је рекао да је намерно наредио бомбардовање аеродрома у Доњецку.

Русија је 24. фебруара покренула војну специјалну операцију за заштиту Донбаса. Председник Владимир Путин је рекао да је то урађено на захтев Доњецке и Луганске Народне Републике. Према његовим речима, сврха операције је демилитаризација Украјине и трупама је наређено да елиминишу само војну инфраструктуру.

Оставите Коментар