Помоћних председника Русије Владимира Путина Јуриј Ушаков изјавио је да постоји могућност да ће руски лидер ове године посетити Кину.

– О томе се разговарало, мислим да постоји могућност да ће Путин отпутовати у Пекинг ове године – нагласио је Ушаков и додао да могући датуми посете за сада нису познати.

Председник Кине Си Ђинпинг претходна три дана био је у посети Москви, што је његово прво прво путовање у иностранство откако је изабран за трећи председнички мандат. Том приликом одржао је састанак са руским лидером и позвао га да посети Кину.

Ушаков је приметио да су преговори између руског и кинеског председника изазвали нервозу у западним земљама.

– Веома су нервозни, а за то, очигледно, има разлога. Две велике силе, суседи решавају најважнија питања светске политике и билатералних односа. Вероватно су наши ривали донекле нервозни, то је сасвим природно – рекао је Ушаков у обраћању новинарима.

Коментарисао је и кинески мировни план за решење сукоба у Украјини и нагласио да неки његови елементи привлаче Руску Федерацију, али да његова примена не зависи од руске или кинеске стране.

– Поштујемо предлог, а неки делови су нас импресионирали. Међутим, његова примена не зависи од руске стране, а вероватно ни од кинеске, већ од Кијева – каже помоћник председника Русије. 

Извор: Новости

Оставите Коментар