„Предлажемо измене и допуне Кривичног закона Руске Федерације ради увођења кривичне одговорности за учешће у активностима и за управљање активностима стране или међународне невладине организације која је у законској процедури проглашена за непожељну. Претходно прекршајно кажњавање таквих лица не треба да буде предуслов за кривично гоњење

ГРУПА посланика Државне думе – доњег дома руског парламента – представила је текст закона о кривичном кажњавању за учешће у активностима стране или међународне невладине организације која је проглашена за непожељну у Руској Федерацији.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

У образложењу текста нацрта закона су навели:

„Предлажемо измене и допуне Кривичног закона Руске Федерације ради увођења кривичне одговорности за учешће у активностима и за управљање активностима стране или међународне невладине организације која је у законској процедури проглашена за непожељну. Претходно прекршајно кажњавање таквих лица не треба да буде предуслов за кривично гоњење“.

Према тексту нацрта, учешће у раду такве НВО треба да се кажњава новчано са 300 до 500 хиљада рубаља или у суми прихода осуђениог на 2-3 године затвора, или казном затвора од једне до четири године са могућим лишавањем права на бављење одређеним послом до 10 година.

Нацрт предвиђа и могућност принудног рада од 360 сати до четири године, преносе Факти.

Иницијатори су предложили за чланове руководстава непожељних НВО до 480 сати принудног рада, односно – казну затвора од две до шест година.

Иницијатори су чланови комисије Думе за истраживање мешања страних држава у послове Руске Федерације, на челу са њеним председавајућим Василијем Пискаревом.

Влада Руске Федерације дала је позитивно мишљење о предложеном нацрту закона.

Укључујући и препоруку иницијатора да блокирање активности непожељних НВО и утицања на социјалне и политичке институције и процесе у руском друштву буде један од приоритета у деловању државних органа.

Иницијатори су као чланови поменуте комисије утврдили да су бројни држављани Русије похађали обуке о утицању на предизборне кампање, организовању масовних нереда и неовлашћених политичких акција са учешћем малолетника.

Све то у режији непожељних НВО…

Извор: ФАКТИ

Оставите Коментар