Радоје Рака Љутовац(1887-1968) из села Пољна код Трстеника постао је први човек на свету,који је авион оборио пуцајући из топа!

Трстеничани данас полажу венце на споменик сећајући се овог неустрашивог редова,који је 30.септембра, 1915.године био припадник Специјалне јединице Војске Краљевине Србије.

Тих дана, бранио се Крагујевац,а јунак ове приче, приметио је три непријатељска авиона како се приближавају из правца Лапова.Српски војници су покушали да се одбране пушкама, али је из авиона полетело 45 бомби. Већина се сручила на варош, а 16 – на Војно-технички завод.

Рака се дохватио топа, окренуо га ка облацима, опалио и погодио авион! Не само да топ није био направљен као противавионски, већ је био модификовани турски, заплењен још 1912. године. Авион марке „ферман“ био је командни.

– Командант му даде коња да одјаше на лице места, више да га не би сам убио, јер се оглушио о наређење и пуцао из топа из чистог револта! – сведочио је за „Новости“ својевремено Звонимир Љутовац, праунук Ракин. – Авион је пао у улицу престолонаследника Петра. Рака је дојахао до олупине и салутирао погинулима, били су то капетан фон Шефер и будући официр Отон Криш.

Одмах су почела да пристижу признања. Љутовац је унапређен у каплара, а касније на Солунском фронту и у наредника. Одликован је Карађорђевом звездом са мачевима, медаљама Албанска споменица и Споменица рата.После рата,отворио је трговинску радњу у Трстенику где је данас зграда суда.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

– Љутовцу је подигнут споменик у родној Пољни,и у центру Трстеника, споменик на самом Метином брду,где се и одиграо његов подухват-каже за “Новости” историчарка Јелена Вукчевић, која води музејску збирку при Народном универзитету у Трстенику.-Код Трстеничана прича о Љутовцу изазива понос. Његов чин је утицао и на целу српску војску у то време, о чему најсрећније сведочи поскочица “Залуд Швабо,јероплани бели”.

НИЈЕ ИМАО СВОЈУ, ПОМАГАО ТУЂОЈ ДЕЦИ

У породици Љутовац су нам посведочили да је Рака несебично помагао децу и свој крај током живота. Два пута се женио, али своју децу није имао.Живео је сложно са рођеном браћом Мирчом и Живадином.После смрти је све своје оставио општини,суду,банци и браћи.И данас у Пољни, потомци,чукунунуци Љутовац брину о родној кући славног Раке.

Оставите Коментар