Невероватна прича о храбрости и неустрашивости Индијанаца.

У питању су Индијанци из племена Kри, којих и сада има преко 200.000 у Kанади. На овој фотографији пред одлазак у Велики рат су млади чланови Kри племена, заједно са својим дедама. Свако у својој униформи.

У време почетка рата, Kанада је, као привржена британској круни, имала војску од само 3.110 људи. Уласком њене Империје у рат – канадска влада је морала да се укључи, али је имала слободу да одреди ниво учешћа те државе у рату. Одлучила се за потпуно учешће, објавивши рат Немачкој. А она армија од 3.110 људи…? Увећала се. Значајно. Само се из племена Kри јавило 4.000 младића.

Ти Индијанци, који су највећим делом борили на Соми и Вимију, у чувених „100 дана канадске офанзиве“ (на западном фронту), били су током Великог рата наши савезници. Мали, али поносни. И, нешто још важније: нису радили ништа чиме би обрукали претке. Фотографија са дедама, начињена пред полазак у рат, на то их је стално подсећала.

Могли бисмо и ми да се подсетимо тог рецепта – храбро бити на страни Добра, са мудрошћу предака у мислима, а погледом у будућност. Тако се једино и живи вечно!

(Izvor: Srpska Istorija)

Оставите Коментар