У украјинској армији дошло је до раскола на оне који су морално сломљени и друге, који су спремни да се боре до краја.Време парола је прошло и можемо дуго да чекамо стабилизацију на фронту и контранапад.Не знамо којим ће темпом стизати војна помоћ са Запада, изјавио је саветник председника Украјине Алексеј Арестович.

Да је и украјинском председнику Владимиру Зеленском пао ратни оптимизам види се из интервјуа које је давао ових дана западним медијима. Чим он постане спреман да седне за преговарачки сто са Владимиром Путином, јасно је да украјинска војска на фронту доживљава поразе. У разговору за „Фајненшел тајмс“, признао је да Руси имају предност, јер су војнотехнички боље опремљени, па је поново молио Запад да му пошаље помоћ.

„Слабији смо у техници, па не можемо у контранапад“, каже Зеленски. Иако је свестан великих губитака, понавља да „победа мора бити достигнута на бојном пољу“. Додуше, свестан је да ће једном морати да преговара, а сада му је позиција за то знатно лошија.

Посебно му смета што на Западу све чешће говоре да треба разговарати са Путином без обзира на став Кијева.

Руски пензионисани генерал, посланик у парламенту, Андреј Гуруљов, каже да украјинска војска има огромне губитке, а већина оружја која је пристигла већ је уништена.

– Уверен сам да је погинуло најмање 30.000 украјинских војника. Искуство у ратовима говори да је број рањених увек три до четири пута већи у односу на погинуле. Лакше рањени могу назад у јединице, али мислим да око 90.000 украјинских војника неће више никада моћи да ратује. Кијев је мобилисао многе који нису били припремљени, ни способни за рат. То је један од главних разлога за велики број погинулих – објашњава Гуруљов.

Руководства Доњецке и Луганске народне републике поручују Западу да су они одавно изгласали своју самосталност и желе да се припоје Русији. У Херсонској области, где је за сада мирно, грађани ће се изјаснити са киме желе да живе. За разлику од те области, која је потпуно под контролом руских јединица, у Запорожју се још воде борбе, али је 70.000 грађана поднело захтеве за пријем у руско држављанство.

Истовремено, из Кијева апелују на родитеље да бојкотују нове власти. Потпредседница украјинске владе Ирина Верешчук, задужена за реинтеграцију, позвала је родитеље на окупираним територијама да не шаљу децу у школу почетком наредне школске године, јер то може да одреди судбину и деце и родитеља. Она је запретила родитељима да „се сарадња са окупаторима законски кажњава“. У марту је украјински парламент донео закон по ком се кажњавају сарадници окупатора.

У уторак је у руском парламенту говорио председник Народног савета Доњецке народне републике Владимир Бидевка и рекао да се припрема процедура за припајање те републике Русији. У Доњецку желе да се испоштује сва законска процедура припајања Русији, као што је то било са Кримом.

Оставите Коментар