Нa руским друштвеним мрежама појавио се снимак јединица украјинске војске које одбијају наставак борбе.

Овога пута, вод 3. батаљона 115. бригаде Оружаних снага Украјине одбио је да брани Северодоњецк, написавши апел Зеленском и главнокомандујућем Оружаних снага Украјине Залужном:

– Одбијамо да извршимо борбене задатке јер немамо појачања у залеђини. Нема тешке опреме. Две недеље чекамо појачање, али га нема. Шаљу нас у сигурну смрт. Команде нема. Нема технике и поштовања људи. … у таквим условима одбијамо да извршавамо борбене задатке!

Русија је започела војну операцију у Украјини 24. фебруара. Председник Владимир Путин назвао је њен циљ „заштитом људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“.

Према томе, према њему, планирано је да се спроведе „демилитаризација и денацификација Украјине“, како би суду довели све ратне злочинце одговорне за „крваве злочине над цивилима“ Донбасе.

Према речима Министарства одбране Руске Федерације, оружане снаге нападају само војну инфраструктуру и украјинске трупе и од 25. марта су извршиле главне задатке прве етапе специјалне операције – значајно су смањиле борбени потенцијал Украјине. Главни циљ руске војске је ослобађање Донбаса.

Оставите Коментар