Ситуација на истоку Европе додатно се компликује, а западне земље су све више уверене да Русија спрема инвазију на Украјину

Ратни бубњеви на истоку Европе све су гласнији, а западне земље све су више уверене да Русија припрема инвазију на Украјину!

Ситуацију додатно подгрева нови покрет руских трупа ка Белорусији.

Одлучност уније 2022.

Британски Гардијан наводи да руске трупе у Белорусију стижу у железничким композицијама под изговором заједничке војне вежбе “Одлучност уније 2022”, које би, према најавама из Минска, требало да се одрже почетком фебруара.

Неки војни аналитичари, међутим, сматрају да би Москва у случају свеобухватног напада на Украјину своје снаге у ту земљу могла да пошаље и из Белорусије, која се са Украјином граничи на северу, чиме би се знатно растегао фронт, што би представљао велики проблем за украјинску армију. Најављене војне вежбе Русије и Белорусије требало би да се одрже у близини белоруске границе са Пољском и Литванијом, чланицама НАТО, а један део ратних игара планиран је да се одржи и близу границе са Украјином.

Истовремено, из Русије стижу извештаји о слању додатне опреме, укључујући тенкова и балистичких пројектила кратког домета, на руско-украјинску границу. С друге стране, британски министар одбране Бен Волас потврдио је да ће Велика Британија послати Украјини нови пакет оружја како би јој помогла да повећа одбрамбене капацитете. – Донели смо одлуку да Украјини пошаљемо лаке противоклопне системе. То није стратешко оружје и није претња Русији, већ се користи за самоодбрану – рекао је Волас и позвао руског министра одбране Сергеја Шојгуа да посети Лондон у наредних неколико недеља.

Канађани на терену

Спутњик је пренео да је Канада у Украјину послала 200 војника као помоћ у обуци локалних снага безбедности.

Један од њихових задатака биће и евакуација канадских дипломата у случају ескалације у Украјини. Канадска министарка спољних послова Мелани Жоли боравила је у Кијеву како би разговарала о напорима за одвраћање Русије од “агресивних акција”. Канада, која је трећа по броју украјинских становника на свету након Украјине и Русије, одржава мисију обуке у западној Украјини од 2015.

Оставите Коментар