Опасност од избијања сукоба на административној линији између централне Србије и Косова и Метохије увек постоји, али сада је повишена, упозорио је стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов.

„Ситуација је тамо напета и, заиста, ризик од избијања сукоба увек постоји, али сада је, јасно, увећан“, рекао је Чижов за ТВ „Русија 24“.

Према његовим речима, није чак ствар ни у конкретном поводу, већ у томе што Приштина не жели да испуни обавезе из споразума које су потписали и актуелна администрација и њени претходници.

Поводом ситуације на северу Косова претходно се огласило и руско Министарство спољних послова.

Руско Министарство спољних послова позвало је НАТО и ЕУ да убеде Приштину да повуче своје специјалне снаге са севера Косова.

„Још једном истичемо: снаге НАТО за Косово и Мисија ЕУ имају неопходан мандат да спрече безакоње, па стога имају сву одговорност за заштиту цивила, обезбеђивање мира и безбедности. Потребно је извршити енергичан притисак на администрацију у Приштини како би је приморали да повуче своје снаге безбедности са севера Косова и спречи да се ситуација претвори у отворени сукоб“, истакла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Leave a Reply