Радикалне формације у Алма-Ати су потпуно поражене – стотине су убијене, хиљаде ухапшене.

Војска и безбедносне снаге успеле су да успешно поразе радикалне снаге у Kазахстану, у потпуности повративши контролу над свим владиним зградама које су раније држали радикали.

Губици радикалних демонстраната показали су се заиста огромним – убијено је неколико стотина милитаната, док је око 2,5 хиљаде радикала ухапшено.

Према Министарству унутрашњих послова Kазахстана, у овом тренутку у Алма-Ати се наставља чишћење градских четврти од радикала, међутим иницијатива је у потпуности прешла у руке владиних снага – интервенција војске преко ОДKБ није био потребан.

Познато је да је већина уништених радикала покушала да пружи озбиљан отпор, укључујући и употребу оружја, међутим, ови су уништени као резултат узвратне ватре, или су накнадно самостално пристали да предају своје оружје.

Истовремено, ситуација у Алма Ати је и даље изузетно тешка. Ово је првенствено због практично опљачканих арсенала и складишта наоружања и муниције, што не искључује могућност да радикали предузму нове покушаје напада на снаге безбедности и војску.

Оно што званични извори не наводе су информације из неслужбених извора да је преокрет настао уласком у Kазахстан руске приватне војске Вагнер.

Припадници ове чувене војне формације просто су збрисали радикалне милитанте који су били у силном замаху и претили су да сруше читав војни систем Kазахстана.

Оставите Коментар