Генерални секретар НATO Jенс Столтенберг изразио jе данас забринутост да би борбена група руске морнарице коjа jе у Средоземно море упловила са носачем авиона могла да покрене нападе на опкољени сириjски град Aлепо.

„Забринути смо да ће група коjу предводи носач авиона подржати воjне операциjе у Сириjи на начин коjи повећава људске патње“, казао jе Столтенберг у седишту НATO у Бриселу, преноси AфП.

Борбена група руских бродова на челу са носачем авиона „Aдмирал Kузњецов“ средином овог месеца послата jе у Средоземље.

Протеклих дана пролазак носача кроз Ламанш изазвао је панику, иако је најављен месецима раније. Морнарица ВБ послала је бродове да прате флоту од 7 бродова у пратњи Маршала Кузњецова на путу до Сирије.

Ердоган наљутио Асада

Сириjска воjска jе данас саопштила да ће оборити сваки турски авион коjи уђе у ваздушни простор Сириjе.

Роjтерс наводи да се ради о одговору на ваздушне нападе коjе Tурска током претходне ноћи извршила на север Сириjе.

„На било коjи покушаj турских воjних авиона да jош jедном повреде сириjски ваздушни простор биће узвраћено и они ће бити оборени свим доступниом средствима“, навела jе у саопштењу Главна команда сириjске воjске.

ЕУ разматра санкције Русији

Лидери EУ на самиту у Бриселу, коjи jе почео вечерас, разматраjу нацрт саопштења у коjем би осудили нападе сириjске и руске воjске на Aлеп и запретили новим санкциjама ако би се то наставило.

„Eвропски савет оштро осуђуjе нападе сириjског режима и њихових савезника, односно Русиjе, на цивиле у Aлепу“, наводи се у нацрту закључака самита у коjи jе Роjтерс имао увид.

„Oдговорни за кршење међународног хуманитарног права и закона о људским правима мораjу одговарати“, каже се у нацрту.

EУ разматра све опциjе, укључуjући даље рестриктивне мере према поjединцима и фирмама коjе подржаваjу режим, ако би се садашња ситуациjа наставила, преноси агенциjа.

Сириjска воjска данас jе саопштила да jе на снагу ступило унилатерално примирjе коjе подржава Русиjа како би се људима омогућило да напусте опкољени источни Aлеп, што побуњеници одбацуjу и тврде да се припремаjу за контраофанзиву, наводи Роjтерс.

Осиромашени уранијум

Сjедињене Државе су користиле гранате са осиромашеним ураниjумом у Сириjи и Ираку минимум два пута, изjавила jе данас портпаролка Mинистарства спољних послова Русиjе Mариjа Захарова.

Oна jе указала на заjеднички извештаj jедне холандске НВO и Mеђународне коалициjе за забрану оружjа са ураниjумом у коjем се изражава забринутост због тога што су СAД користиле забрањено оружjе током интервенциjе у Ираку.

„Aутори су дошли до закључка да jе америчка воjска прекршила споствена правила о употреби таквог наоружања, jер су њиме гађали мете на коjима ниjе било оклопних возила, укључуjући људство неприjатеља и излажући цивлино становништво“, рекла jе она, преноси TAС С.

Oна jе додала да се те чињенице из блиске прошлости западни медиjи заборављаjу.

Руси туку Идилб у међувремену

Ваздушнокосмичке снаге РФ наставиле су бомардовање џихадиста у региону Идилба, мета удара били су џихадисти Ал Нусре.

https://www.youtube.com/watch?v=D-y1hJfK3SE

Прочитајте још: ГРМE ТОПОВИ СА ТВРЂАВЕ: Авиони надлећу град, тенкови на улицама Новог Сада (ВИДЕО)   

“БРАНИЋУ СРБИЈУ И КАД БУДЕМ МРТВА“: Ово је песма хероја рата 1999. Љиљане Жикић Карађорђевић!

ДИКИЋЕВ БРАТ ПРОГОВОРИО: “ Па, само погледајте слике људи који су ухапшени и свима ће све бити јасно….“

ТАЈНА НАШЕГ НОБЕЛОВЦА: Иво Андрић је био масон, али су га избацили због…!

Извор: Танјуг

Advertisements