Русија је направила основни свемирски сегмент система упозорења о ракетном нападу који омогућава непрекидно праћење лансирања балистичких ракета на територији САД
Након лансирања четвртог свемирског апарата типа „Тундра“ са космодрома Плесецк 22. маја, формиран је систем „Kупола“ од минималног броја сателита који омогућава да се прати свако лансирање балистичких и свемирских ракета са територије САД. Апарати су већ почели са радом.

Сателити „Тундра“ су опремљени са инфрацрвеним инструментима за осматрање који омогућавају да се са великом прецизношћу бележи лансирање ракета. Они могу пратити путању лета балистичких ракета и у аутономном режиму предвидети где могу пасти њихови борбени блокови.

Четири сателита „Тундра“ из саства „Kуполе“ крећу се око Земље, на максималној висини од 35.000 километара од Планете. Током лета они су под углом, тако да су један наспрам другог, и тако формирају такозвано сазвежђе над Северним полом.

Подсетимо, у децембру 2019. године, начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов саопштио је да је Русија заменила групу сателита за упозорење на ракетни напад „Око 1“, која је испала из строја, свемирским системом „Kупола“.

--

Leave a Reply