Руски председник разматра да отвори војну базу у карипској земљи, надомак САД, након што је Вашингтон поништио Споразум о нуклеарним пројектилима средњег домета, који је био на снази још од 1987.

Члан Јавног савета при руском министарству одбране Игор Kоротченко каже да би као приоритетне мере требало разматрати могућност преговора с руководством Kубе о отварању руске војне базе на „Острву слободе“ у Сјенфуегосу.

– У првој етапи то би могла да буде војноморнаричка база, у којој би се налазиле руске дизел и вишенаменске нуклеарне подморнице, опремљене крстарећим ракетама „калибар“, а касније и „калибром М“ – рекао је Kоротченко.

И сам Путин није искључио опцију размештања ракета на Kуби. Он је навео да Русија обуставља примену Споразума ИНФ и нагласио да са САД и њиховим председником Доналдом Трампом о томе више нема преговора.

– Учинићемо следеће. Одговорићемо истом мером. Амерички партнери су објавили обуставу учешћа у Споразуму ИНФ и ми ћемо такође обуставити примену – рекао је Путин на састанку са министрима одбране и спољних послова Сергејем Шојгуом и Сергејем Лавровим.

Због новонастале ситуације, руски председник је најавио почетак рада на развоју нове хиперсоничне ракете средњег домета, која се лансира са земље, што је досад Споразумом ИНФ било забрањено.

– Америка је објавила радове истраживања и развоја њихових забрањених ракета и ми ћемо учинити исто. Сагласан сам са предлогом министарства одбране да развијемо хиперсоничну ракету средњег домета која се испаљује са земље – рекао је Путин, додавши да је завршена кључна фаза проба стратешких подводних дронова са нуклеарним наоружањем „посејдон“.

Према речима аналитичара, управо би те нове руске хиперсоничне ракете средњег домета, које се испаљују са земље, и „посејдон“ могли да се нађу на Kуби.

– Нове руске ракете брже од звука имаће домет од 500 до 5.000 километара и биће испаљиване са земље, што је досад Споразумом ИНФ било забрањено. Уколико се те ракете нађу на Kуби, цела територија САД била би на мети руских ракета – кажу експерти.

Према њиховим речима, Путин ће за почетак, док нова хиперсонична ракета не буде готова, сигурно на Kуби разместити систем „искандер М“ и пројектиле 9М729, због којих је Америка оптужила Русију да крши споразум ИНФ и наводно због тога поништила договор.

– То су пројектили домета 490 километара, што је 10 мање од онога што је споразумом било забрањено. Kуба је удаљена само 165 километара од Флориде, која би се у случају разметања руских ракета на Kуби нашла у домету 9М729 – наводе стручњаци.

Они додају да су за руску морнаричку базу на Kуби за почетак право решење ракете „калибар“, које имају домет до 2.500 километара и у складу су са свим споразумима јер се испаљују са мора, а не са земље.

– Kасније би тамо могли да се нађу и дронови „посејдон“. Они могу да поставе нуклеарну бомбу јачине 100 мегатона у било коју америчку поморску базу и униште непријатељске бродове и подморнице – кажу стручњаци

Постављање руских ракета на Kуби изазвало би нову кризу, попут оне која се догодила у октобру 1962. Тада је Совјетски савез поставио балистичке ракете на Kуби као одговор на амерички покушај инвазије те карипске земље 1961. и размештање пројектила у Италији и Турској. Напетост је трајала од 16. до 28. октобра, кад је постигнут договор да СССР склони своје ракете са Kубе, а САД из Турске, као и да се Америка више никад не усуди на нападне Kубу. У том периоду свет је био најближи трећем светском рату. Тензије су биле огромне, само је тренутак фалио да једна од великих сила нападне ону другу, нешто слично као што се дешава и сада.

Advertisements
--