Отварање руских војних база у Венецуели је немогуће, јер је то забрањеном Уставом земље, саопштио је амбасадор Русије у Венецуели Сергеј Мелик-Багдасаров.

Дипломата је у интервјуу јутјуб-каналу „Соловјов лајв“ назвао одговор на ово питање „очигледним“, нагласивши да је за то потребно само бацити поглед на Устав Венецуеле.

У исто време, Мелик-Багдасаров сматра да, ако се појача притисак САД, Москва и Каракас могу повећати војну сарадњу. Постоји много облика такве сарадње, јеприметио дипломата.

„Венецуела има прилично развијену лучку инфраструктуру. Тамо се налазе и дубокоморске луке и цивилне луке, постоје разне базе венецуеланске морнарице. Поседују све што је потребно. Друга ствар је што је та тема прилично осетљива. Штавише, наше крстарице-носачи авиона, ракетне крстарице тамо упловљавају и ништа чудно у томе не видимо“, додао је он.

Раније је саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливен запретио „одлучним одговором“ у случају да Москва пошаље руске војнике у Латинску Америку.

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков рекао је недавно на тему распоређивања руске војне инфраструктуре на Куби и у Венецуели да ништа не може да потврди али ни да искључи.

Оставите Коментар