ЗАПОСЛЕНИ у руској дипломатској мисији почели су да напуштају Украјину, јавља агенција РИА Новости позивајући се на неименовани обавештени извор.

Тај извор је рекао да су, према изјавама украјинских држављана, руске дипломате и конзуларни службеници у Украјини почели да одлазе у Русију.

Навео је да о томе посебно сведоче тешкоће настале приликом заказивања термина у конзулатима и амбасади.

Према речима саговорника агенције, то, у светлу евакуације коју су званично најавиле поједине западне земље, сугерише да је Москва одлучила да крене истим путем као и западне земље које су то урадиле претходних дана.

– Сергеј Лавров је наговестио могућност таквог сценарија на конференцији за новинаре после преговора са британском министарком спољних послова Елизабет Трас – рекао је извор руске агенције.

Састанак Лаврова и Трас одржан је 10. фебруара. Тада је шеф руског министарства спољних послова приметио да је Москва посматрала акције западних земаља и да може повући особље које није неопходно из руских дипломатских институција.

Амбасада у Кијеву је саопштила да раде као и обично и да нема одлуке о делимичној евакуацији, иако Министарство спољних послова ради на томе.

Планове за евакуацију особља амбасаде већ су најавиле САД, Велика Британија, Немачка и Аустралија. Многе западне земље – Канада, Финска, Летонија, Холандија, Естонија, Јапан, Нови Зеланд и друге – позвале су своје грађане да одмах напусте Украјину.

Оставите Коментар