Чак и у случају да је особа донела вирус кући на рукавицама и чизмама, инфекција ће се догодити тек када вирус доспе на слузокожу.
Одећу је потребно дезинфиковати уколико сте се задесили поред других људи који су кијали или кашљали поред вас, или у случају ако сте том одећом додиривали ограде или зидове лифтова, саопштио је познати руски доктор и телевизијски водитељ Јевгениј Kомаровски.

  • Уколико ових ситуација није било – нема потребе за бригом. Најједноставнији начин, а такође и најбољи је да имате неколико комплета одеће. Kада уђете у кућу, окачите комплет одеће коју сте носили на тераси неколико дана на сунцу – објаснио је доктор.

Kомаровски је подсетио да чак и у случају да је особа донела вирус кући на рукавицама и чизмама, инфекција ће се догодити тек када вирус доспе на слузокожу, те је важно да не трљате очи и нос неопраним рукама.

Он је додао да је пре уласка у кућу најбоље стати на простирке, и да је избељивач са хлором добар за чишћење.

Према последњим подацима у свету је до сада регистровано више од 936.170 случајева оболелих од вируса корона, преминуло је више од 47.249 људи. Од укупног броја оболелих у критичном стању је 35.612 особа, односно пет одсто оболелих.

Број заражених и даље је највиши у Сједињеним Америчким Државама – 215.300, а следи Италија са 110.574 и Шпанија са 104.118 случајева.

Leave a Reply