СА АЕРОДРОМА у Алма Ати полетело је 19 авиона који ће вратити у домовину руске падобранце из састава колективних снага Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ), саопштило је Министарство одбране Русије.

Војно-транспортни авиони (18 авиона Ил-76 и један авион Ан-124 „Руслан“) превешће људство и технику јединица Ваздушно-десантних снага и слетети на аеродром Чкаловски у Подмосковској области.

У суботу се из Казахстана у Русију вратио део мировног контингента. За њихов трансфер ангажовано је 15 авиона Ил-76 и три авиона Ан-124.

Казахстански председник Касим Жомарт Токајев обратио се 5. јануара земљама ОДКБ-а за помоћ „у превазилажењу терористичке претње“, након што су у земљи избили нереди због протеста против повећања цена течног гаса. У протестима је повређено око хиљаду људи. Према подацима казахстанског Министарства унутрашњих послова, погинуло је 17 полицајаца, а више од 1,3 хиљаде је повређено.

Савет колективне безбедности ОДКБ-а одлучио је да пошаље колективне мировне снаге у Казахстан ради нормализације ситуације у земљи. У операцији су учествовали војници из Русије, Белорусије, Јерменије, Киргизије и Таџикистана. Њима је поверена заштита стратешки важних објеката у земљи. У четвртак, 13. јануара, мисија је проглашена завршеном.

Оставите Коментар