Сукоб између Србије и Kосова умало је прерастао у сукоб пуних размера. Сада је ситуација у замрзнутом стању, али није искључена даља ескалација.

Познати политиколог Јевгениј Сатановски сугерисао је како Русија може да помогне Србији.

Питање признавања српских докумената на територији самопроглашене Републике Kосово требало је да се реши већ неколико година. Међутим, недавно је то умало довело до сукоба између косовских специјалних снага и етничких Срба који живе на северу непризнате републике.

Изјава руског министарства спољних послова о спремности да пружи помоћ Београду могла би да одигра важну улогу у одлуци САД да позове Kосово да замрзне сукоб.

Међутим, неки су изразили сумњу у могућност пружања помоћи Србији. Уосталом, ваздушни простор Србије је затворен за руске летелице.

Политиколог Јевгениј Сатановски сматра да то неће постати никаква озбиљна препрека ако се укаже потреба. У емисији канала Соловјов ЛИВЕ, оријенталиста је рекао да Оружане снаге Руске Федерације имају богато искуство у извршавању задатака било које сложености, чак и оних који се сматрају немогућим.

Сатановски је као пример навео Сирију, признајући да постоје потешкоће са логистиком. Међутим, руска ваздухопловна база у Хмејмиму и логистички центар руске морнарице у Тартусу раде без икаквих потешкоћа са снабдевањем.

„Ако се донесе одлука да имамо логистичке везе на Kосову, а Србија постане наше упориште на Балкану, онда ће то бити спроведено. Никаква изолација Србије неће спречити Русију да уђе у Приштину, па чак и у проблему десетине пута већем“, приметио је политиколог.

Искуство руске војске омогућиће да се, додуше, и формално, носи са изолацијом Србије. Главна ствар је пронаћи нови приступ, рекао је Сатановски.

Оставите Коментар