Децентрализација коју предвиђају споразуми из Минска је спас за Украјину, изјавио је за РИА Новости Алексеј Полишчук, директор Одељења за земље ЗНД Министарства спољних послова Русије.

– Децентрализација коју предвиђа пакет мера је спас за Украјину. Искуство изградње државе у вишенационалним и вишејезичним земљама показује да је федерализација, или децентрализација, кључ стабилности. Погледајте само пример земаља као што су Швајцарска, Белгија , Немачке и САД – рекао је дипломата.

Подсећамо, руски председник Владимир Путин ће данас разговарати са америчким и француским лидерима Џоом Бајденом и Емануелом Макроном.

У априлу 2014. украјинске власти су покренуле војну операцију против ДНР и ЛНР, које су прогласиле независност након пуча у Кијеву у фебруару 2014. године. Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се на састанцима контакт групе. Међутим, и након споразума о прекиду ватре, окршаји се настављају.

Москва је више пута изјављивала да Кијев не поштује споразуме из Минска и да одуговлачи преговоре о решавању сукоба. Министарство спољних послова Русије је навело да је Кијев послао половину целокупног особља оружаних снага Украјине у Донбас.

Москва је изразила забринутост због пребацивања војне опреме из земаља НАТО-а на руске границе и повећања броја западних инструктора у Донбасу. Западне земље настављају да пружају војну подршку Украјини, укључујући и снабдевање оружјем које се користи у Донбасу.

Оставите Коментар