ВОЈНЕ снаге састојаће се од 800 војника, уз подршку оклопних возила.

Премијер Шведске Улф Кристерсон изјавио да неће чекати ратификацију кандидатуре за чланство његове земље у НАТО и да ће послати шведске трупе у Летонију.

Шведска је чекала на улазак у НАТО док Мађарска и Турска нису одустале од противљења томе, али упркос томе Шведска се обавезала да ће послати копнене борбене јединице да учествују у операцијама Алијансе дуж руске границе.

– Шведска и њени суседи живе у директној сенци руског рата против Украјине. Али руске претње, дезинформације и сајбер напади покушај су дестабилизације целе Европе – рекао је Кристерсон.

– Прошле године сам најавио да је Шведска спремна да осигура копнене борбене јединице за одбрану балтичких земаља. Данас могу да известим да влада намерава да допринесе снагама НАТО-а предвођеним Канадом у Летонији – додао је шведски премијер.

Шведски дневник „Дагенс нихетер” цитирао је неименоване војне изворе који су рекли да ће се те снаге састојати од око 800 војника, уз подршку оклопних возила. Начелник шведске војске Џони Линдфорс раније је рекао новинарима да би те снаге могле бити распоређене почетком 2025. године.

Шведске снаге ће се придружити борбеној групи под вођством Канаде. То је једна од четири такве формације базиране у Естонији, Летонији, Литванији и Пољској, а намењена је као прва линија одбране против сваке будуће руске копнене инвазије на балтичке државе.

Летонски министар одбране Андрис Спрудс поздравио је ову најаву Стокхолма. „Задовољни смо због ове важне одлуке, која ће, заједно с надолазећим примањем Шведске у НАТО, постати значајно улагање у јачање регионалне сигурности и одбране Летоније”, написао је он на друштвеној мрежи Икс.

(Newsweek)

Оставите Коментар