Међународни суд правде (ИЦЈ), највиши суд УН, објавио је да Велика Британија мора да врати Маурицијусу архипелаг Чагос у Индијском океану.

Суд додаје да је Британија неправедно отерала грађане са острва 1970-их како би изградили америчку ваздушну базу на острву Дијего Гарсија. Британија је архипелаг раздвојила од острвске територије Маурицијуса 1965., три године пре него што је Маурицијусу дала независност, али без тих острва.

Раних 1970-их, Британци су истерали готово 2.000 становника на Маурицијус и Сејшеле како би направили простор за базу на највећем острву Дијего Гарсија, који су дали у најам САД.

У необвезујућем мишљењу саветника, врховни суд Уједињених нација за међународне спорове тврди да је Британија деловала незаконито у процесу деколонизације и да би требала да се одрекне контроле над острвима које назива Територијом Британског Индијског океана.

The International Court of Justice has ruled that Britain carved up Mauritius illegally when it agreed to end colonial rule and must "bring to an end its administration of the Chagos Archipelago".

Posted by Politics UK on Понедељак, 25. фебруар 2019.

Иако се од суда није тражило мишљење о суверенитету, одлука коју је донео у понедељак заправо позива Велику Британију да Маурицијусу препусти архипелаг који контролише од 1814. године.Председавајући судија Абдулкави Јусуф рекао је у закључку да Британија „има обавезу да оконча администрацију над архипелагом Чагос што пре“.

Овај случај на Међународном суду за правду (ИЦЈ) сматра се тестом законитости споразума постигнутих између великих сила и мањих држава крајем колонијалне ере. Премијер Маурицијуса Правинд Југнаутх изјавиио је да је ово историјски тренутак за Маурицијус и његов народ, као и за становнике Чагоса који су избачени из својих домова“.

Truth & Power report on Chagos Islands

"It's time to put an end to the suffering of our people." Chagos Refugees Group leader Oliver Bancoult.The history of Diego Garcia in a few minutes, from the brutal deportaion of the Chagossian people to their ongoing battle for justice.

Posted by UK Chagos Support Association on Субота, 26. мај 2018.

Међутим Британија је 2016. продужила Америци најам острва Дијего Гарсиа до 2036. и саопштила да протерани становници острва не могу да се врате на њега.

Фелипе Сандс, члан правног тима Маурицијуса на Међународном суду, рекао је да очекује да Британија и Маурицијус седну и договоре се о преузимању.

„Наћи ће се начин да се ово покрене са мртве тачке, и притом сачувају интереси свих, али и испоштује одлука суда“.

--