Саопштење Савета за здравље, породицу и борбу против беле куге Српске Деснице 

Савет за здравље и породицу Српске Деснице започео је са својим првим активностима. На састанку сарадника  Саветовалишта за здраву и срећну српску породицу одлучено је да саветовалиште  почне са радом.
План и програм рада саветовалишта тренутно је на листи приоритета за нашу нацију обзиром на лоше услове у здравству и низак ниво здравствене просвећеностистановништва, као и значајан пораст броја оболелих од свих болести савременог човека. То ће се одвијати кроз низ активности као што су: трибине, предавања, радионице и индивидуалне радионице за све којима је помоћ потребна у области  живота и здравља. Не можемо игнорисати потребе становништва да буду информисани о свему што их интересује у вези са дијагностиком и лечењем болести. Услед недостатка информација, а и недоступности адекватне лекарске помоћи често прибегавају тражењу помоћи на интернету, што може да има катастрофалне последице по њихово психичко и телесно здравље. Лекарима се морају обезбедити услови да имају времена и могућности за квалитетан рад са пацијентима. Управо зато Савет за здравље и породицу Српске Деснице организоваће такве активности да  примером покажу каква брига треба да буде о пацијентима и целокупном становништву Републике Србије. Из тих разлога сматрамо да је потребна реорганизација досадашњег начина рада у здравственом систему Р Србије и едукација лекара у том правцу.

Пре свега, потребно је помоћи и здравственим радницима  и пацијентима у што бољој  узајамној комуникацији и враћању поверења пацијената у наше здравство и све што оно може да пружи свима без разлике. Сви знамо колико је важно поверење пацијената у лекаре јер то често утиче и на сам исход лечења. У читавој тешкој ситуацији у друштву свако  је заокупљен својим проблемима. То се нажалост, одражава и на рад особља запосленог у здравству. Један топао људски приступ оболелима може учинити много више од многих терапијских процедура које се спроводе у лечењу. И сам познати средњевековни филозоф и лекар Парацелзус рекао је да: „Само добар човек може бити добар лекар“. То значи да у раду морамо бити вођени принципима медицинске етике и морала, и испоштовати основно начело праксе: “Primum non nocere“, тј. “Првенствено не нашкодити“. Враћање лекарске етике, пре свега људскости, основно је начело рада са људима и за то нису потребна никаква додатна средства нити улагањa.
Улагања у људске ресурсе такође,показала су се као потреба, али потребно је  обезбедити и адекватне услове за рад јер само тако можемо достићи квалитетан ниво здравствене заштите становништва.   

Стратегија здравственог менаџмента управо и јесте, између осталог, и да се кодпацијената обезбеди добар квалитет живота обзиром на болести које имају и да то не омета њихове важне животне активности. Лекар који то спроводи може бити од обичног ординаријуса у домовима здравља па све до лекара субспецијалиста. Дакле, није важно код ког лекара пацијент тражи помоћ и савет, важно је да тај лекар омогући пацијенту што бољи квалитет живота са болешћу коју има. То су мерила квалитета пружања здравствене заштите у развијеним земљама: не само звање, него право знање и резултати! У оквиру здравственог менаџмента то подразумева многе мере планирања и развоја здравствене заштите, да се са основним минималним улагањима постигне максимална ефикасност. 
Статистике показују да посебан акценат мора бити на пољу ургентне медицине, пре свега осбособљен стручни кадар и опрема потребна за рад служби хитне медицинске помоћи. То је веома важно ради спашавања оних чији је живот угрожен, али значајно утиче и на целокупан ток каснијег лечења, исхода, степена инвалидности и уштеде у трошковима лечења. 
 Такође, пратићемо све савремене појаве од значаја за људско здравље и оглашавати се саопштењима за јавност. Спроводити мере превенције и све што је потребно да би овај народ могао да се на прави начин заштити од оболевања, а у случају болести лечи, и излечи.
Акценат ће бити и на очувању здравља најмлађих, обзиром да нове технологије могу бити од значаја за њихов  психофизички развој, што ће бити и једна од тема следећег заседања Савета за здравље и породицу Српске Деснице.
Борба против беле куге додатни је део активности Савета за здравље и породицу Српске Деснице и то ће подразумевати шире друштвене активности на том пољу, обезбеђење материјалне и социјалне подршке и свега потребног за спровођење предвиђених  мера.  Враћање институције породице на место које јој припада, јер она је света Божија заједница на земљи, а у исто време и основна ћелија друштва на којој почива све што одређује начин живота и постојања једног народа и његове државе. 

Др Татјана Јоцовић,
 Председник Савета за здравље, породицу и борбу против беле куге,

Српска Десница

Image result for татјана јоцовиц"


Оставите Коментар