Сигуран сам да сте досад упознати са тврдњом наших албанских комшија да су они уствари Илири, да је КиМ била стара албанска земља коју су Словени тј. Срби отели.

Прво бисмо требали напоменути да не постоје никакви докази који иду у прилог тврдњи да су Албанци Илири, али расправе ради рецимо да је то тачно. Да ли то значи да је Косово илирска тј. албанска земља? Не, из једног разлога:

Илири нису насељавали КиМ у старом вијеку. Косово су у старом вијеку насељавали Трачани, Трибали и Дарданци. Управо су ови посљедњи занимљиви. У ранијој историографији Дарданци су се убрајали у Илире, али све већи број историчара се не слаже са том тезом, сматрајући да су Дарданци посебно племе. Самим тим, теза да је Косово било илирска, а самим тим и албанска земља падају у воду. Чак и ако узмемо да су Албанци Илири, Срби су опет на Косову били прије њих.

Вјеровали ви да су Албанци Илири, вјеровали ви да су Албанци дошљаци, вјеровали ви да су Срби старосједиоци, вјеровали ви да смо дошли у 7. вијеку, ствар је иста: на Косову су Срби били прије Албанаца.