Српска православна црква добила је свог 46. поглавара у својој историји а у питању је митрополит загребачко-љубљански Порфирије. Новог патријарха – наследника Иринеја Гавриловића – изабрао је Свети архијерејски сабор, чија сједница је одржана у крипти Храма Светог Саве на Врачару.

Тим поводом огласиле се бројне политичке личности из Црне Горе и Србије.

“ Достојан. Достојан. Достојан. Хвала ти Господе, велика су дела твоја. Сјајан избор за будућност наше Цркве, најбоље односе у региону, подизање угледа СПЦ у Европи и свету. Велики човек на великом, важном и одговорном месту. Срећно вам Ваша светости“, написао је амбасадор Владимир Божовић.

Лидер Демократске народне партије Милан Кнежевић такође се огласио на свом Твитер профилу.

„Свети дух је изабрао за српског патријарха владику загребачко љубљанског Порфирија на понос СПЦ и вјерујућег народа. Поносан што га лично знам, а још поноснији због канонског јединства наше цркве. Достојан!

Лидер Нове српске демократије Андрија Мандић честитао је у своје име, име НСД и српског народа Црне Горе Митрополиту загребачко-љубљанском Порфирију избор за 46. патријарха СПЦ.

„Такође, честитам и нашем вјерном народу што смо на чело наше Цркве добили достојног наследника својих претходника на трону Светог Саве. Изузетну част ми представља чињеница што је нови патријарх наш велики пријатељ и неко ко нам је давао духовну и молитвену подршку у нашим најтежим борбама које смо водили у Црној Гори“, написао је Мандић на свом Твитеру.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Посебна је, истиче, привилегија наше Цркве да између три одабрана епископа СПЦ, вољом Духа Светог, буде изабран наш нови патријарх Порфирије.

„Широм српских земаља из више милиона грла одлијеже: „АКСИОС”, закључио је Мандић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица казао је, да је  насљедник пећког трона Св. Саве свестран човјек достојан својих претходника, а на радост свеколиког српства.

„Патријарх српски Порфирије познаје српске земље, познаје западне крајеве, једнако као и срце Србије и српства Косово и Метохију будући да се замонашио у Високим Дечанима, а да је рођен у Бачкој и да је духовно чедо владике Иринеја Буловића“, истакао је Бјелица.

Предсједник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић честитао је данас новом српском патријарху господину Порфирију, као и свим епископима, свештенству, монаштву и верницима Српске православне цркве избор патријарха.

„Водиља за остваривање јединства је већ виђена у Црној Гори прошле године, када су блаженопочивши митрополит Амфилохије и остали достојни оци цркве обновили живу цркву и разбуктали веру и наду у људима“, истиче предсједник Ослобођења.

И предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта упутио је честитку Његовој Светости новоизабраном Патријарху српском Порфирију.

„Увјерен сам да су Српска православна црква и православни вјерници, у овом тешком времену пуног искушења, у Вама добили духовног поглавара који ће успјешно да их предводи дуги низ година. Сигуран сам да ћете на мудар и одговоран начин чувати јединство Српске православне цркве и имати одлучујућу улогу у јачању националног јединства и доношењу српског националног програма јер се српски народ суочава са бројним стратешким изазовима. Вјерујем да ћете посебну пажњу да посветите опстанку Срба на Косову и Метохији и опстанку Срба у региону.“, закључио је Линта.

Оставите Коментар