У највећем ланцу књига у Украјини, недавно је започета продаја дела које јасно показује прави став Украјине према Србији. Наиме  у јавности су се појавили мемоари Анте Павелића, вође хрватских усташа у Другом светском рату.

Ови мемоари, под насловом “За дом спремни”, не само да откривају контроверзан поглед на прошлост већ и покушај са се промени перцепција, односно изврши апологија усташких злочина у друштву које тежи Западу.

“За дом спремни” била је крилатица и девиза усташког покрета током Независне Државе Хрватске (НДХ), периода обележеног злочинима против човечности, укључујући геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима. Под влашћу Анта Павелића, хрватске усташе су побиле близу милион Срба, и на десетине хиљада Јевреја и Рома , већином у концентрационом логору Јасеновац, Стара Градишка, Јадовно…

Мемоари Анта Павелића, иако осликавају његову верзију “борбе за независност Хрватске”, изазивају шок и негодовање јер игноришу и негирају злочине почињене под његовим вођством. Оваква представа историје представља јасан пример историјског ревизионизма, где се покушава наметнути другачији наратив историје у складу са интересима појединаца или група.

Едуард Долински, шеф украјинског јеврејског комитета, изразио је дубоко забринутост због овога, указујући на опасности које ревизионизам носи са собом. Продаја мемоара у Украјини не само да је изазвала критике већ је и привукла пажњу на важност истине и историјских чињеница у очувању демократских вредности и поштовању људских права.

Оставите Коментар