У Српској напредној странци следи велико чишћење структура које су очигледно хтеле да извуку политичку корист од евентуалне компромитације председника Србије Александра Вучића и чланова његове породице, а које су незаконито прислушкивали и пратили одметнути делови МУП повезани са криминалним кланом Вељка Беливука, пишу Novosti.rs.

Потпредседник напредњака и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић отворено је указао да у СНС постоје људи који мисле да су „јачи од Вучића“ и да је о томе говорио још на Главном одбору странке 29. децембра.

  • Постоји једна клика у странци која је себе етаблирала кроз извршну власт и која је вероватно преузела део контроле државног система. Мислим и на министре. Рекао сам Вучићу да морамо то да рашчистимо – истакао је Вучевић.

Коментаришући случај председника ФСС Славише Кокезе, који је одбио да иде на полиграфско испитивање у вези с потенцијалном умешаношћу у припрему убиства Вучића, Вучевић је рекао да је само делимично изненађен. Навео је и да је њему било болно када је председник рекао да су му чланови породице били праћени и угрожени.

На питање шта се дешава у СНС, он је одговорио да није реч о 700.000 чланова СНС, већ од 10-15 људи који су добили власт:

  • Очигледно им је мало власти, хоће сад они да буду председници, премијери. И да, имам њихова имена у глави већ дуже време, али немам доказе. Рекао сам Вучићу о њима.

Миленко Јованов, потпредседник СНС, открива, за Novosti.rs, да је Вучевић, када је говорио о тим структурама на седници ГО, добио громогласан и дуг аплауз. То, по мишљењу Јованова, јасно показује да су људи у странци и те како свесни шта се дешава и да је говорио истину:

  • Са друге стране, мислим да нико од тих људи није био свестан размера онога о чему је Милош говорио и да су информације које се свакодневно појављују заиста шокантне. Одговор странке мора да буде одлучан и ту никаквог погађања не сме бити. Странка је и раније, а управо на иницијативу председника Вучића, јасно стављала до знања да нема намеру да толерише „мангупе у сопственим редовима“ и врло се оштро супротстављала људима који су злоупотребили и поверење народа, али и поверење странке. Тако мора бити и овог пута.

И Владанка Маловић, члан Председништва СНС, указује за наш лист да је сада свима јасно да постоје појединци „који се тешко могу назвати људима, који су док је председник решавао најважнија државна питања користили прилику да финансијски и политички јачају“:

  • Док се Вучић борио за Србију и наш народ, неки су правили криминалне мреже, гланцали снајпере и чекали за њих најбољи тренутак да опале метак у шефа државе. Ова група је изузетно опасна и дуго је, сасвим извесно са нашим политичким противницима и страним центрима моћи, спроводила план криминализације породице Вучић, чији је, уверена сам, крајњи циљ био ликвидација председника Србије.

Маловићева указује да ће се странка лако обрачунати са малигним појавама:

  • Одстранићемо их, јер је наш задатак јасан – да чистог образа напорно радимо, да помажемо председнику Вучићу да Србија буде снажна, независна земља. Али је пред државом тежак задатак – да се пажљиво пронађу и покажу јавности сва лица из ове немилосрдне и језиве групе, од оних који су на челу ове организације, као и сви помагачи како из криминогених тако и из државних структура.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже, за Novosti.rs, да док год је Вучићев рејтинг оволико висок и док год се странка заснива на његовом персоналном имиџу, њега ништа не може да угрози:

  • Има група у оквиру СНС, али мислим да ниједна од њих није у стању да повуче значајнију циљну групу уз себе, односно да нешто самостално уради. Верујем да су неки умислили да могу да воде самосталну политику и заборавили су ко их је довео на власт.

ЗАТВОР ЗА САРАДНИКЕ КРИМИНАЛАЦА

СНС је велика и јака странка, и највећа странка у Југоисточној Европи. Нажалост, извесно је да је Вучевић у праву кад упозорава да у странци међу стотинама хиљада чланова има и оних који раде у свом личном интересу, а не у интересу оних због којих СНС и постоји, а то су грађани Србије. Такви људи не треба да буду део странке, а СНС ће без таквих људи бити још снажнија – каже, за Novosti.rs, Зорана Михајловић, потпредседница Владе, министарка рударства и енергетике и члан Председништва напредњака.

Она је истакла да је посебно важно да се истражи све у вези са прислушкивањем председника Србије и праћењем чланова његове породице, и да се они који који су у томе учествовали и који су сарађивали са члановима криминалних група нађу у затвору заједно са њима.

ССП: БАКАРЕЦ ПРИЗИВА УБИСТВО ЂИЛАСА

Странка слободе и правде реаговала је на иступ посланика СНС Небојше Бакареца у Скупштини, у којем је он, како наводе, позвао на ликвидацију бившег шефа БИА и председника ССП Драгана Ђиласа. Бакарец је, наиме, током расправе у Скупштини, затражио обавештење од МУП и БИА о завери против председника Вучића, уз констатацију да и састанак бившег шефа БИА Саше Вукадиновића у Трсту потврђује да постоји шира завера, а потом додао:

  • Замислите да се бивши шеф ФСБ састаје са Наваљним. Знате како се то решава у Русији? То се решава тако што те више нема. Он је навео да завера има за циљ заштиту угрожених интереса појединих лидера опозиције, представника бившег режима и појединаца из владајућих структура.

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић навео је да Бакарец није упутио никакве претње:

  • Људи можда нису слушали, а сада неки кажу да је претио смрћу и да је рекао да опозицију треба побити као у Русији. Да је тако било, свакако да не бисмо допустили да такве ствари изговара.

Д. Милинковић

Оставите Коментар