„Снајпер-фрау“ су током ратних година истребиле више од 12.000 непријатељских војника.

Военное обозрение/infovzor.ru

Док су у Западној Европи и САД жене у рату имале пасивну улогу, и радиле као болничарке или у фабрикама муниције, у руској војсци није постојао „слабији пол“. Током Великог отаџбинског рата у редовима руске војске било је између 800.000 до милион жена, који су савладале око 20 војних специјалности. Једна од њих је била струка снајперисте. Чак шест жена снајпериста је проглашено херојима Совјетског савеза, од њих две постхумно.

„Снајпер-фрау“ како су их током рата звали нацисти, могле су уништити хиљаде непријатељских војника.

„Најпродуктивнијом“ у Другом светском рату се сматра Људмила Павличенко. Учествовала је у одбрани Одесе и Севастопоља, а њен лични борбени рачун укључује 309 непријатељских војника и официра, укључујући 36 снајпериста.

Карактеристике женске психологије на обуци за снајперисте приметила је команда Црвене армије. Током 1942. године школа за снајперисте-инструкторе, реорганизована је у Централну школу за обуку снајпериста-инструктора, у којим су формирани женски курсеви. За две године школа је обучила 1.885 девојака, које су током ратних година, према незваничним подацима, истребиле више од 12.000 непријатељских војника. Две од њих – Алија Молдагулова и Татјана Барамина – постхумно су добиле одликовање хероја Совјетског савеза. Осим Централне школе, постојало је још 29 окружних школа, где су обучавале и девојке.

Историја познаје примере јединственог учешћа у директним борбеним активностима жена, али је током Великог отаџбинског рата њихово ангажовање добило масовни карактер„, каже војни историчар Александар Зимовски.

„‘Слабији пол’ је тада активно учествовао на фронту. Санитарни радници, сигнализатори су били под директним ватром, али су још више били изложени снајперисти.

Немци су ловили снајперисте, посебно ‘Снајпер-фрау’ чије је присуство било познато. Ловили су их у буквалном смислу речи.Познати пример је када су снајперски пар – Наталију Ковшову и Марију Поливанову – чији је резултат био преко 300 погинулих војника и официра, опколили Немци, и није им било могуће прићи. Девојке су се поткопале и док су их заопкољавали непријатељски војници, активирале две последње гранате. Било је то незванично правило снајпериста – да се уза се има граната, како не би живи пали непријатељу у руке“, казао је Зимовски.

Извор: glasmoskve.rs