Јерменија сматра САД и Европу својим главним партнерима, али то не значи заокрет у спољној политици, рекао је министар спољних послова Републике Арарат Мирзојан у интервјуу за ТВ канал ТН.

– Имамо демократију и желимо да ојачамо демократске институције. Видимо да су нам САД и Европска унија главни партнери. Сада продубљујемо економске и политичке односе са Бриселом и Вашингтоном – рекао је.

Међутим, дипломата је напоменуо да се то не може назвати „преокретом“. Јереван покушава да обезбеди безбедност и развој земље, а на Западу „постоје добри партнери за то“.

Мирзојан је такође нагласио да питање уласка Јерменије у НАТО није на дневном реду.

– Учествујемо у мировним операцијама у Авганистану, појачали смо присуство на Kосову и Метохији, то је вид сарадње – објаснио је министар спољних послова.

Јерменија у последње време смањује своје учешће у организацијама у бившем СССР-у. У новембру пошле године, премијер Никол Пашињан је одбио да учествује на самиту ОДKБ у Минску.

Осим тога, политичар је средином фебруара најавио суспензију чланства у овом удружењу. Према његовом мишљењу, Уговор о колективној безбедности у односу на републику наводно није спроведен, „нарочито 2021-2022. Пашињан је у марту рекао да би република могла да напусти организацију ако она не одговори на питања која је поставио Јереван у вези са сувереном територијом земље.

Оставите Коментар