Један од кључних савезника САД у Европи направио је заокрет одбијањем да подржи антируску иницијативу. Ово се наводи у материјалу кинеског издања Соху.

У оквиру самита Г7 одржаног крајем јуна, амерички представници предложили су својим партнерима нови план економског удара на Русију.

То подразумева ограничавање профита Москве од продаје угљоводоника вештачким снижавањем цене руске нафте. Према плану Вашингтона, такав корак не само да би погоршао ситуацију Русије, већ би пружио САД могућност да добију јефтине енергетске ресурсе.

Чинило се да ће иницијатива добити подршку свих чланица Г7, али се десило нешто непредвиђено. Један од кључних савезника САД у Европи, неочекивано за све, одбио је да изађе у сусрет Вашингтону на пола пута, примећују новинари Соху.

Француски председник Емануел Макрон јасно је ставио до знања председнику САД Бајдену да су сировине које Русија испоручује за извоз од великог значаја за целу Европу.

Из тог разлога, Париз не може да одобри овај предлог, али је спреман да размотри опцију снижавања цене нафте свих светских произвођача.

„Представници Сједињених Држава доживели су шок, након Макронових речи, чинило се да ће после овога почети да лупају песницама по столу и да у бесу оптужују Француску за издају“, износи непознате детаље кинески Соху.

Разумљиво је разочарење Вашингтона. Kао један од водећих произвођача нафте, ризикује да изгуби много више од Руске Федерације ако се наметну ограничења цена свим извозницима.

С тим у вези, није изненађујуће што су неки амерички медији почели немилосрдно да критикују Макрона и његову владу, потврђујући тиме очигледну чињеницу да у антируском табору нема јединства.

Оставите Коментар