Снимићемо историјску драму са елементима вестерна у којој ће краљ Петар I бити представљен као човек од крви и меса а не икона, казао је Танјугу Петар Ристовски редитељ филма „Чарапе краља Петра“

Редитељ Петар Ристовски Фото Танјуг

Снимићемо историјску драму са елементима вестерна у којој ће краљ Петар И бити представљен као човек од крви и меса а не икона, казао је Танјугу Петар Ристовски редитељ филма „Чарапе краља Петра“.

Петар је син нашег прослављеног глумца Лазара Ристовског који ће у филму играти српског суверена.

Филм „Чарапе краља Петра“ доноси причу о човеку који је пореклом, рођењем и личном одлуком пригрлио крст сопствене судбине.

Француски ђак, прекаљени војник и ратник, краљ Петар Карађорђевић, стекао искуство ратујући у Легији странаца у Француско-пруском рату.

Његов ратнички дух утемељен је у личности његовог деде, једног од најважнијих српских ратника, српског вожда Карађорђа.

После 45 година у изгнанству краљ Петар Карађорђевић враћа се у Србију.

Од тада је вођен мисијом да од Србије створи модерну парламентарну монархију.

Петар Ристовски напомиње да не осећа велики притисак због важности теме коју филм обређује.

Један од најславнијих периода српске историје у којем је војска после голготе преко Албаније и боравка на Крфу, тријумфално ослободила Србију од завојевача такође је тема филма.

Петар Ристовски напомиње да не осећа велики притисак због важности теме коју филм обређује.

„Заједно са оцем боравио сам на снимањима филмова од најранијег детињства. Вукао сам каблове на снимањима, радио као видео контрола, гледао различите редитеље како раде…упознао камеру. Већ четири године одржавам позоришну трупу са својом женом Теодором где се углавном ослањам на рад са глумцима. Тако да сам са те неке стране смирен“ напомиње Ристовски.

Свестан је да су „Чарапе краља Петра“ прво остварење о краљу Петру И Карађорђевићу и да је јако мало филмова снимљено о тријумфалној епопеји Српске војске у Првом светском рату.

„Са великом пазњом приступамо теми филма јер осећам да имамо тај дуг да одужимо према нашим славним прецима, који су учествовали у том значајном историсјком процесу. Верујем да ћемо представљањем малих људских судбина оживети ту причу“ казао је Ристовски.

Према плану снимања, поред филма настаће и телевизијска серија у 10 наставака која ће се емитовати на РТС-у.

„Фокусираћемо се на преломне тренутке када је у питању лик Петра Карађорђевића. Серија ће обрађивати период од 1903. године када га парламент проглашава за краља, па све до 1915. и доласка наше војске на Крф. Филмска прича ће бити нешто дужа и фокусиранија и проблематизоваће период од када Србија сазнаје да смо у рату са Аустроугарском, па све до доласка војске на Крф“ казао је Ристовски.

Што се тиче жанровског приступа према речима Ристовског, све је по узору на роман Милована Витезовића „Чарапе краља Петра“

„На нама је задатак да реконструишемо живот тог времена и испреплетамо га историјом. Наш највећи изазов је да оправдамо тај надимак краља Петра И. да га покажемо као „народну мајку“. Човека који је стављао народ пре свега јер је владао по уставу из 1888. године који је модификовао и сам себи ограничио власт“ казао је Ристовски.

За њега нема дилеме како ће жанровски решити карактер филма.

„Снимићемо историјску драму са елементима вестерна у којој ће краљ Петар И бити представљен као човек од крви и меса а не икона. Припадам генерацији која се дивила ставаралачком потенцијалу Сема Пекинпоа и Серђа Леонеа. Све те војсковође, Мишић, Путник, Степановић…то су људске громаде које захтевају посебан третман у филму. Биће ту по мало од модерног Холивуда, ауторског филма, спектакла епохе…“казао је Ристовски.

Снимање филма Чарапе краља Петра трајаће од марта до средине јула 2018. године на локацијама у Србији, Грчкој и Русији.

Сцене Церске битке биће снимане на Тари, прелазак Српске војске преко Албаније на Старој планини и Копаонику.

Ристовски за сада зна да ће Краља Александра играти Милош Биковић…

„За сада се у току информативно гледање фотографија глумаца, а пред крај јануара организоваћемо кастинг за значајније улоге. Више од 70 глумаца оживеће историјске јунаке епохе. Видећемо…Можда буде гостовања глумаца из иностранства. Снимамо у Грчкој, Русији“ најављује Ристовски.

Извор: novosti.rs