Председник Србије Александар Вучић обратио се јавности поводом све теже кризе у свету изазване сукобом у Украјини.

– Вечерас се обраћам вероватно у најлошијем расположењу до сада. Догодиле су се многе промене од мог последњег обраћања. Данас мање него икада постоји разумевање за наш народ у свету. Догодиле су се тектонске промене. Разговарао сам са Урсулом Фон Дер Лајен, са представницима Америке, свих већих земаља, представницима ЕУ. Kада чујете да мало кога занима наша ситуација, јасно вам је какво је стање у свету. Желим да се захвалим што су желели да ме саслушају јер видим да њихова јавна мњења немају стрпљења да саслушају. Србија је данас у УН осудила напад на Украјину, наш представник је изнео став, у тексту се не спомињу било какве санкције па смо гласали за резолуцију. Верујем да ћемо присуствовати потпуном рушењу постојећег поретка. Јутрос у 6:38 сам завршио разговоре које смо имали са европским и светским званичницима. Очекујем у наредном периоду да има неколико политичких замки за Србију. Видели сте да су Албанци упутили захтев да постану чланица НАТО и да су већ добили подршку друге или треће земље у Алијанси, а то је Турска. Верујем да следи искључење Русије из свих организација. Планирају избацивање Русије из УН, а после тога следи притисак на НР Kину да дође до промене Резолуције 12 44, а после тога ми више немамо правни основ за очување нашег територијалног интегритета, а након тога следи признање оних земаља које то још нису учиниле – рекао је Вучић.

Нови проблеми

– Наша позиција у наредном периоду биће још тежа јер је наша економија најбрже растућа у региону. Суочићемо се са другим проблемима. Нас десетак је цео дан радило на припреми плана и програма, радићемо и даље. Цена нафте је прешла 112 долара по барелу. Оформићемо девет тимова. Цена гаса данас је отишла у небеса. У једном тренутку није га ни било јер је Немачка почела да купује гас који иначе иде за Kину. Немогуће је издржати цену чак и за најразвије земље. Ми у овом тренутку имамо 123,6 милиона кубних метара гаса, 164 милиона имају Руси у њиховом складишту у Банатском Двору.

Формирали смо посебан тим за житарице, и други за храну.

Цена гаса отишла је у небо, а што је најгоре, нема га довољно. Нас додатно забрињава цена угља. Посебно ћемо се бавити угљом и осталим нафтним дериватима. Разговарали смо и са представницима НИС-а. Знате, ту постоји проблем што је већински власник Гаспром, за сада све тече у реду, али ситуација се мења из часа у час. У овом тренутку имамо више од два месеца што у енергетским резервама, главним резервама и ономе што је НИС складиштио у Србији. Дакле, да не дође ниједна нова литра гаса, а очекујемо нове испоруке, да знате да имамо довољно. Ми планирамо до чепа да напунимо своје резерве, а то ће нас коштати између 100 и 115 милиона евра. Народна банка и Јоргованка Табаковић водиће посебан тим. Ми још нисмо спремни да национализујемо руску имовину, видим да неке друге земље им отимају чак и вртиће. Ми ћемо разговарати са њима. Угаљ је скочио на више од 120 или 130 одсто. Цена струје такође скаче, али не за грађане, да се разумемо. Ово је тржишна цена која расте. Данас је 362 евра по мегават сату. Скочила је са 139. Само да људи виде како смо притиснути са свих страна. На рачуну имамо, на рачуну грађана, јер то је њихов рачун, 156 милијарди динара, што је око 1,4 милијарде евра, имамо новац захваљујући свему ономе што су грађани учинили у претходном периоду. Kупујемо злато које такође расте, тражио сам од Kинеза чак и по нижој цени. Апосолутно нам је сигуран банкарски сектор. Грађани немају разлога за бригу, никаквих проблема нема. Да ништа више не произведемо, а сетва нам је била одлична, рачунајте да имамо двоструко више од потреба Србије. Одобрили смо Северној Македонији колико су нам тражили пшенице и кукуруза да купе. Увек ћемо имати за регион и за њихове потребе. И за БиХ и за ЦГ и за Северну Македонију – рекао је Вучић.

Србија има свега довољно

– Данас смо донели мере да још нећемо ограничавати извоз. Ограничићемо на 20 одсто од укупне производње уколико за то буде потребе. Што се наших потреба тиче, имаћемо воћа и поврћа сасвим довољно, грашка смо нешто морали да увеземо, а остало, парадајз, краставац, вишење, трешње, свега имамо довољно. Млеко у праху вам је сада као некада респиратори. Потпишете уговор, а не знате да ли ће да вам стигне. Свега осталог имамо довољно, шећера, уља, свега – рекао је Вучић.

О рату у Украјини

– Формирали смо тим за слање помоћи Украјини. Такође и за прихват избеглица, за рањене и повређене. Република Србија неће учествовати у извозу оружја у ратом захваћене сукобе. То је наша политика, другачија од неких других, али ми сматрамо да је одговорна. Чуваћемо и мир у региону.

Међународно право

– Међународно право постаје оксиморон у свету. Нико га нигде не поштује, сви су лицемерни до те мере да… Можемо да кажемо да поштује Србија и још две три земље. Kога брига за Међународно право сем нас малих који у њему видимо спас.

Одговор новинару Н1 на питање да ли ће Србија национализовати НИС и да ли је било притисака ЕУ званичника.

– Избегаваћемо национализацију и све оно што други раде. Не желимо да отимамо оно што припада Руској Федерацији, али ћемо пратити ситуацију. Наша рафинерија ради 24/7, перфектно. Не подносим меру национализације и отимања. Можете ли икада да будете пристојни и да ме саслушате. Четири питања сам саслушао и никада нисам избегавао. У овом тренутку имамо добру сарадњу са НИС. Уколико би дошло до поремећаја, наравно да бисмо нашли решење у којем никако не би били повређени интереси наших руских партнера. Урсула Фон Дер Лајен је једна веома пристојна земља и није ми спомињала статус кандидата за пријем у ЕУ и било какве притиске. То раде други.

Оставите Коментар