Најновије истраживање Центра за слободне изборе и демократију (Цесид) показује да грађани Србије изражавају изузетно велико интересовање за међународне односе и спољну политику Србије.

Истраживање, које је Недељнику уступио Бојан Клачар, извршни директор те Цесида, садржи питање у контексту предстојећих избора – колико страни фактор може да утиче на политичке прилике у земљи.

А грађани су оцењивали и какав утицај на Србију различити страни фактори имају, а резултати говоре да ЕУ и САД имају изузетно негативан утицај, а Русија и Кина позитиван.

  • ЕУ – 26% позитиван, 41% негативан
  • САД – 15% позитиван, 59% негативан
  • Русија – 72% позитиван, 11% негативан
  • Кина – 77% позитиван, 11% негативан
  • НАТО – 3% позитиван, 79% негативан

Демократија, по овом истраживању, представља најбољи облик владавине за мање од половине учесника у истраживању – 45 одсто. Супротно, скоро четвртина испитаника наводи да је недемократска владавина и чврста рука управо најбољи облик владавине – 24 одсто, док још 27 одсто анкетираних дели став да и демократија и недемократски облици владавине имају својих предности и мана, те да су једнаки. Проценат оних који сматрају да је недемократска владавина и чврста рука најбољи облик владавине расте са порастом година испитаника, док са друге стране став о демократији као најбољем облику владавине натпросечно налазимо код најмлађих испитаника.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар