Рат у Сарајеву није почео војним операцијама ЈНА или снага босанских Срба, већ низом атентата и барикадама за које је одговорно тадашње руководство СДА.
Ово је, укратко, суштина наставка обимног извештаја независне међународне експертске комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву, којом је председавао чувени израелски историчар Рафаел Израели.

Извештај на више од хиљаду страница подељен је у седам поглавља, а у последњем који је обелодањен јавности анализира се почетак оружаних сукоба 1991. године, који је произвео крвави грађански рат са 100.000 убијених и више стотина протераних на свим странама.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

– Унутрашњу блокаду града поставиле су “Зелене беретке” почетком маја и тада је постало немогуће напустити град. Kривична дела постала су широко распрострањена током априла и маја, почев од убистава српских полицајаца и војника ЈНА. Српским полицајцима, укључујући резервисте, одузето је оружје и суспендовани су на свим оперативним мисијама безбедности. Промењене су значке које су служиле за приступ зградама МУП-а, а ‘Зелене беретке’ су Србима забрањивале улазак – стоји у истраживању.

У извештају је дата и хронологија почетка сукоба у Сарајеву.

– “Зелене беретке” су 4. и 5. априла у Полицијској станици Ново Сарајево убиле српског полицајца Перу Петровића, а на полицијској академији на Врацама убијена су два српска полицајца – Миле Лиздек (32) и Милорад Пупић (29) – пише у извештају.

Шесточлана међународна комисија посебно је анализирала “Директиву за заштиту суверенитета и независности РБиХ” од 12. априла 1992. године, у којој је, како се наводи, “СДС, као легитимна странка, означен као непријатељ и трупе су усмерене да нападну ЈНА и регионе са Србима”.

– Војно и политички, ‘директива’ није била ништа друго до објава рата СФРЈ и њеној савезној институцији ЈНА, као и српском народу у БиХ, закључују међународни експерти.

Један од првих напада на основу ове “директиве” одиграо се 22. априла када су “Зелене беретке” напале канцеларије ЈНА на Илиџи и седиште у Сарајеву.

– У Великом парку у Сарајеву 22. априла свирепо је убијена група од осам српских војника ЈНА. Тела осморице војника ЈНА спаљена су у контејнерима иза зграде телевизије, а затим бачена на градску депонију – пише у извештају.

Већ 2. маја нападнуте су и касарне ЈНА “Маршал Тито”, “Виктор Бубањ” и “Јусуф Џонлић”, а следећег дана је изведен напад на колону ЈНА у Добровољачкој улици. У том нападу убијено је најмање 42, а рањено 73 официра, војника и цивила.

У граду било 211 логора
Независна међународна комисија је установила да је током рата у БиХ у Сарајеву убијено око 3.000 Срба. Такође, установљено је постојање 211 логора и места у којима су били заточени Срби, као и 800 пријављених нестанака Срба у делу града под муслиманском контролом. Рафаел Израели истиче да се комисија бавила искључиво анализом докумената и да је покушала да их обједини у објективан закључак.

– Инсистирали смо да нико од чланова не уноси лична политичка виђења, већ да остану строго неутрални и коректни током целокупног рада комисије и писања извештаја. Мислим да смо у томе и успели – рекао је Израели.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар