Република Српска и Србија настављу добру сарадњу. Изградња моста и аутопута до Бијељине стратешки је пројекат, а на помолу су и изградња аеродрома код Требиња као и усвајање закона о заштити ћирилице.

Закључено је то на данашњем сестанку делегација Српске и Србије у Административном центру Републике Српске у Бањалуци.

Предсједник Србије Александар Вучић истакао је да су изашли са идејом да Србија изгради аеродром у Херцеговини, односно у околини Требиња.

  • Спремни смо да уложимо новац у тај пројекат. Важно је да градимо мрежу аеродрома. Спремни смо да уложимо значајан новац, запослимо људе и већ у понеђељак наши људи ће бити на терену – рекао је Вучић.

Истакао је да се Србија обавезала да од моста на Рачи до Бијељине изгради дио аутопута до Бијељине и за то издвоји 100 милиона евра.

  • Ићи ћемо на значајну подршку изградње аутопута од границе Србије до Бијељине од 17 километара. То кошта око 140 милиона евра, а Србија је спремна да уложи 100 милиона евра у тај пројекат – нагласио је предсједник Србије.

Друга ствар која је важна је изградња аутопута до Бањалуке. Осим изградње моста, помоћи ћемо и градњу дионице кроз Српску – рекао је Вучић и додао да су спремни да дају два милиона марака за трећи павиљон Студентског центра у Бањалуци.

Додао је да ће Србија, ако буде потребе, пружити финансијску ињекцију до краја године.

Вучић је истакао да вјерује да ће сви у парламентима Српске и Србије подржати закон о заштити ћириличног писма управо у циљу његове заштите.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је након састанка да је разговарано о идеји мањег аеродрома у Херцеговини, која би требало и да заживи.

  • У питању је један мањи аеродром на територији источне Херцеговине, који ће заједно градити Србија и Република Српска – изјавила је она.

Предсједница Српске је исказала подршку у велику захвалност за сарадњу предсједнику Србије Александру Вучићу и институцијама Србије.

  • Ово нису протоколарни односи, већ братски. Све ово је заједнички задатак свих нас. Вежу нас братске, пријатељске, родбинске везе, али и оне формалне, паралелне и специјалне везе – додала је она.

Нагласила је ће Србија издвојити доста новца за саобраћајно повезивање.

Српски члан предсједниства БиХ Милорад Додик поручио је након састанка да су разговори делегација пријатељски и братски те да не желе никоме никакво зло.

  • Али бранимо интересе Српске и Србије. Договорена је израда закона о ћирилици и заштити језика. То је наше право – рекао је Додик и истакао да ће Српска увијек штитити интересе Србије.

Додао да је разговарано о ситуацији у вријеме пандемије вируса корона јер су економија и пројекти вазна питања за све.

  • Повезаћемо аутопут од Бањалуке до Београда. Све чинимо да направимо све у наредних пет или шест година – истакао је Додик, додавши да је Србија уложила доста новца у све општине и градове у Српској.

Додик је истакао да је питање Kосова кључно.

  • Пратимо дешавања. Kосово не може да буде призната међународна дрзава – рекао је Додик и додао да ако може Kосово, може и Српска.

Оставите Коментар