Босанска обавештајна служба (ОБА) наставила је да прислушкује председника Републике Српске, Милорада Додика, чланове највишег руководства Српске и председника Србије Александра Вучића, због наводне сумње у њихове везе са проруски настројеним особама, односно руским обавештајним системом и БИА-е, пише портал Инфосрпска, преноси Срна.

Подсећа се да је на челу ОБА Осман Мехмедагић Осмица, ратни лични телохранитељ првог председника БиХ, Алије Изетбеговића.

„Босанска обавештајна служба злоупотребљава службене активности које предузима према политичким противницима Странке демократске акције Бакира Изетбеговића, којој ОБА, уз неке амбасаде у Сарајеву и служи“, пише Инфосрпска позивајући се на своје изворе.

Наводи се, на пример, да је главни инспектор у Директорату ОБА у Сарајеву Снежана Пујагић, иначе бивша припадница муслиманске обавештајне службе АИД, која је у ОБА задужена за праћење просрпских и проруских десничарских организација у БиХ.

Пујагић је, кажу, веома незадовољна оствареним резултатима, јер ОБА није остварила никакве конкретне резултате и да није потврђена ни веза припадника “Србске части“ и “Ноћних вукова“ са руководством Републике Српске, али, додаје се, и Републике Србије.

Сматра се, указује се, да су за недовољно остварене резултате највише одговорни актуелни руководиоци центра ОБА у Бањалуци.

Према истим изворима, поред прислушкивања Додика и највишег руководства Републике Српске, у једном периоду, истим поводом праћен је и прислушкиван и председник Србије Александар Вучић, нарочито приликом контаката са председником Додиком и руководством Републике Српске.

У тексту се истиче, преноси Срна, да је председник Вучић био упознат са тим и о томе је својевремено упознао и српског члана Председништва БиХ Младена Иванића.

„Припадници ОБА су већ месецима у координацији са најближим сарадницима министра безедности у Савету министара Драгана Мектића, ангажовани на проналажењу материјалних доказа о евентуалним компромитујућим и незаконитим активностима Милорада Додика у претходном периоду, при чему до сада нису успели да прикупе никакве доказе које би Тужилаштво БиХ прихватило за покретање истраге против председника Републике Српске“, наводи се у тексту Инфосрпска.

Наводи се и да у оквиру предстојећих општих избора, руководство ОБА настоји да дискредитује Додика на било какав начин, као и проналажењем најслабијих карика из његовог блиског окружења.

„Једна од тих погодних мета је и министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач. Тако је посљедњих неколико месеци министар Мектић са својим блиским сарадницима одређене активности водио у правцу прикупљања информација о евентуалној умешаности министра Лукача у почињене ратне злочине током ратних сукоба у БиХ, као и у евентуалну злоупотребу службеног положаја током досадашњег вођења МУП-а Републике Српске, што би га компромитовало као једног од блиских сарадника председника Додика“, наводи се, такође.

У склопу тога, указује се, и актуелни протести “Правда за Давида“ су, како у моменту искрености кажу одређени безбедносни експерти из ОБА, који се прећутно противе незаконитим радњама агенције за коју раде, усмерени су пре свега на министра Лукача.

Оно што највише забрињава босанску обавештајну службу, пише портал, јесу резултати истраживања јавног мњења према којим Милорад Додик сигурно побеђује за члана Председништва БиХ из Републике Српске.

„Отуда и брига јер су фунционери ОБА убеђени да ће Додик након именовања на функцију српског члана Председништва БиХ, започети са вршењем утицаја у правцу темељне реконструкције “босанске обавештајне службе“, пре свега смене актуелног руководства ОБА, као и свих руководећих кадрова СДС-а и СДА“, наглашава се у тексту.

Због тога, истиче се, „руководство ОБА и њен шеф Осмица са таквим жаром чини све како би било шта “исчепркали“ и дискредитовали Милорада Додика“.

„Гледајући из ове перспективе и знајући како ствари стоје, време им је већ истекло“, саопштио је извор портала Инфосрпска из ове безбедносне службе на нивоу БиХ.

Оставите Коментар