Председник Русије Владимир Путин, током сусрета у Сочију, поклонио је српском колеги Александру Вучићу пушку краља Милана Обреновића и тако је вратио Србима у власништво.

Нико није очекивао овај потез председника Русије, а у Србији је још мање пропраћена вест да је на једној од аукција у свету понуђена ова веома важна ствар за српску историју.

Kако сазнаје Еспресо.рс, једна велика светска аукцијска кућа (име познато редакцији) понудила је пре пар година ову пушку на аукцијску продају, а о томе је обавештена чак и Влада Србије, тачније Министарство културе.

– Аукцијска кућа која обавља ову аукцију по правилу тражи заинтересоване стране за куповину, односно продају свог предмета. Тако је и у вези с пушком краља Милана Обреновића обавештена Влада Србије, тачније Министарство културе. Сматрали су да би Србија могла бити заинтересована за куповину овог антиквитета – каже наш извор из Владе и додаје:

– Ипак, из Министарства нису били заинтересовани за учествовање у овој аукцији, јер нису били сигурни у аутентичност пушке, те су одустали од надметања.

Према речима нашег извора, на овој аукцији сасвим случајно (откупљивали су неке друге предмете) појавили су се и људи који су у блиским контактима с председником Русије Владимиром Путином и откупили ову пушку за пар десетина хиљада евра.

Подсетимо, ово није први пут да Министарство културе не учествује у аукцијама на којима се нуде предмети које су културно благо Србије, а украдени су и неким тајним каналима однети из земље.

Leave a Reply