Руски војни стручњаци су допутовали у Венецуелу у строгом складу са Уставом Републике и билатералним споразумом о војно-техничкој сарадњи, наводи се у коментару портпаролке Министарства иностраних послова Русије Марије Захарове.

Марија Захарова (Фото: Јутјуб)

– Руска Федерација развија сарадњу са Венецуелом у строгом складу са Уставом те државе и уз пуно поштовање њених закона. Боравак руских стручњака на територији Венецуеле регулисан је споразумом између Владе Руске Федерације и Владе Венецуеле о војно-техничкој сарадњи, који је потписан у мају 2001. године и који су својевремено ратификовале обе државе. Нису потребна додатна одобрења Скупштине Венецуеле – саопштила је Захарова, коментаришући саопштење генералног секретаријата Организације америчких држава, којим се осуђује долазак два руска авиона са војницима и теретом у Венецуелу.

Она је назвала политичко-пристрасним саопштењем генералног секретаријата да је долазак два руска авиона са војницима и теретом војна инвазија.

– Нисам изненађена политичко-пристрасном изјавом генералног секретара Организације америчких држава, у којој је Русија неосновано оптужена за војну инвазију на територију Венецуеле и кршење венецуеланског суверенитета – наводи се у саопштењу.

Захарова је изразила жаљење што руководство Организације америчких држава кратковидо помаже јачање “колонијалних амбиција” Вашингтона.

Она је додала да САД и даље сматрају Латинску Америку зоном својих интереса, “као у колонијалној епохи пре 200 година”. Међутим, по мишљењу Захарове, није јасно шта САД “раде у источној полулопти”.

– Можда они мисле да су народи у том делу света захвални што им Вашингтон по свом нахођењу мења лидере, убијајући неугодне. Или САД сматрају да људи чекају кад ће им Американци, на крилима својих бомбардера, донети демократију. То можемо питати Ирачане, Либијце и Србе – закључила је она.

 

Leave a Reply