СОЧИ, један од препознатљивих центара модерн Русије ће уводне недеље марта наредне године бити домаћин светског омладинског фестивала, на коме ће учешће узети више од 20 000 младих из целог света, узраста од 14. до 35. године.

Град на обали Црног мора је декларисан као “летња престоница Русије” и један од најмодернијих урбаних средина на простору највеће државе на свету широј јавности је презентован након организација  Зимске Олимпијаде и Мондијала у фудбалу са изузетним садржајима, посебно за млађу популацију.  

Култура, уметност, спорт, политика, бизнис, наука… Широк дијапазон из најразличитијих  области у којима ће учесници фестивала моћи да размењују своја искуства и знања.

Припремни период је отпочео  26.  октобра у Москви, када  је одржан Конгрес међународног савета фестивала, на коме је учешће узео и представник Србије Алекса Гајић, председник Центра за српско- руску сарадњу „Зенит“.

На Конгресу су учествовали представници преко 90 земаља света, односно 120 младих лидера.
Учесници Конгреса су нагласили важност заједницког деловања на међудржавном нивоу са циљем стварања многополарног света, који ће омогућити баланс интереса свих земаља и створити услове за изградњу праведне будућности.

-Радујем се следећој години и марту месецу, јер  ћемо заједно са младим људима из Србије кренути пут Сочија и провести 7 дана на међународном фестивалу младих које организује Руска Федерација. Овај фестивал је од великог значаја за све нас, поготову за омладину Србије јер ће имати прилику да у период од недељу  дана упозна признате и реномиране  људе из разлицитих научних, културних, образованих, спортских, медијских делатности и да стекну нова знања и вештине. Такође, имаће прилику да се упознају са хиљадама младих људи из разлицитих делова света и Русије и стекну нова пријатељства. Поред неформалног образовања, имаће прилику и за забавни и спортски део фестивала, да обилазе знаменитости и лепоте једног од најлепших градова Руске Федерације.. Захвална сам на овој прилици што могу да младим људима из свог ваљевског округа омогућим одлазак у Русију, јер сам и сама  била учесник у првом Руско – Српском форуму који се одржао 2021. године у Краснодару и  то искуство и усвојена знања сам примењивала у својим пословним активностима, а верујем и да ће овогодишњи млади из Србије, имати исти утисак и да ће их визита Сочију оплеменити и професионално и социјално дружећи се са вршњацима са различитих меридијана. Квота учесника из Србије је била 200, од чега су три четвртине млади из региона Ваљева, а морам да истакнем да је пријавни захтев попунило скоро дупло већи број од лимитираног броја за мартовски  Фестивал у Сочију. У временима пуним изазова и  неким лошим дешавањима на многим подручјима, наша мисија је да саградимо мост пријатељства до Црноморске обале где се млади неће гледати кроз нишане аутомтског оружја, већ кроз личне објективе дружења и пријатељства – рекла је Ивана Петарић, једна од организатора Фестивала младих у Сочију 2024. године, за простор Србије са акцентом на регион Ваљева.   

Оставите Коментар