У Нишу се 11. јануара обележава дан када је 1878.године град ослобођен од Турака.

По традицији, на свечаној седници Скупштине града биће додељено највише градско признање, награда „11. јануар“ која је ове године припала др Милану Лазаревићу, Драгану Стојковићу Пиксију и колективима – Kлубу привредника „Наиссус“, 63. падобранској бригади и Центру за социјални рад.

После скоро пет векова робовања, град Ниш ослобођен је од Турака 11. јануара 1878.године. Српска застава се 11. јануара 1878. године завијорила на Тврђави, а кнез Милан ушао је у град неколико дана касније. У борбама је погинуло 120 српских војника, а близу 800 је рањено.

Највише признање града Ниша, награда „11.јануар“ додељује се од 1995. године за изузетна достигнућа појединаца и колектива која афирмишу град у привредним, друштвеним и другим областима. И ове године на свечаној седници СГ биће уручена признања. Овогодишњи добитник награде је др Милан Лазаревић, лекар клинике за кардио-васкуларне болести, једини лекар специјалиста трансфузијске медицине у KЦ Ниш, који је осмислио, креирао и руководи сложеним системом клиничке трансфузије који је без премца најбољи у Србији. Оформио је лабораторије за хемостазу, серологију, ПЦР и носилац је пројекта прве банке крви у УKЦ.

У појединачној конкуренцији награда је припала и легенди југословенског и српског фудбала Драгану Стојковићу Пиксију, садашњем селектору фудбалске репрезентације Србије под чијим стручним вођењем се репрезентација пласирала на Светско првенству у Kатару. Kаријеру је започео у Радничком из Ниша одакле је 1986. године прешао у Црвену звезду. Својим спортским успесима на најбољи начин је промовисао град Ниш. Награђен је и клуб привредника „Наисус“ Ниш који окупља 30 успешних компанија у којима ради више од 3000 радника и значајно је допринео промоцији града.

Награђена је и 63. падобранска бригаде Војске Србије, елитна јединица која представља обележје града Ниша. Основана је 1967.године, а годишње школује 100 падобранаца. Међу награђенима је и Центар за социјални рад „Свети Сава“ који постоји 60 година. Више од 7.000 породица годишње прими новчану помоћ од Центра за социјални рад, а 1.000 грађана користи народну кухињу.

Добитници равноправно деле новчани износ награде од 500.000 динара. Награда „11. јануар“ састоји се од повеље, статуете „Ослободиоци Ниша“ и новчаног износа.

Оставите Коментар