Један од лауреата на свечаној церемонији доделе признања заслужним појединцима и инсттитуцијама поводом Дана државности Србије, редитељ Емир Кусурица изразио је данас наду да ће српски народ наставити да живи уколико сачува Косово и Републику Српску, јавља Танјуг.

„Уколико одржимо Косово и Републику Српску, српски народ ће наставити да живи и ово што сада живимо ће постати једна дуга и тешка епизода у будућој телевизијској серији која ће бити снимљена ‘на територији целовите Србије’“, истакао је Кустурица у инспиративној беседи у име свих лауреата.

„Срби су један од ретких народа у свету који никада није покорен, и то је једна од највећих трезорских вредности које имамо“, поручио је Кустурица.

Кустурица је истакао да се с њим око ордена никада није преговарало.

„То је орден стварања српске државе, настале устанком, или како је назвао Милорад Екмечић – револуцијом, која је од тада у форми кнежевине, монархије или републике опстала и што је најважније никада до краја покорена. То је један од ретких народ у свету који никада није покорен и то је једна од највећих трезорских вредности које имамо“, поручио је Кустурица.

Шаљиво је прокометарисао како никада лакше није дошао до одличја и да је увек ордење замишљао на реверу униформе ратника, а да је он орден добио док је седео затворен у планини са медведима, вуковима и по неким туристом.

„Кад, ево ти орден, и то државни, и уз то онај најважнији“, каже Кустурица.

Прослављени редитељ говорио је и о значају моралног капитала српског народа који смо наследили од предака, а то се, истиче он, може најбоље препознати у члану 118 Сретењској устава из 1835. године којим „сваки роб који ступи на српску земљу слободан“.

Говорио је и о новим правилима које намеће неокапитализам или неокомунизам и паролама, како каже, 10 мултимилијардера да се укину породице и „да не будемо очеви и мајке, мушкарци и жене, браћа и унуци“, пише Косово онлајн.

Оставите Коментар