Вековни сан српског народа се остварује – за свега неколико недеља у Храму Светог Саве на Врачару биће завршен и најмањи детаљ!

Грађевинске скеле из унутрашњости јуче су уклоњене, а дневно светло први пут је обасјало величанствен мозаик који украшава сводове заветног храма српског народа.

Импресивно уметничко достигнуће руских мозаичара и домаћих неимара од јуче је видљиво у свом пуном сјају и лепоти. Површину од чак 15.000 квадратних метара заузимају импресивни портрети Исуса Христа, Богородице, призори из Старог и Новог завета, ликови српских светитеља… Ентеријером доминира златни сјај милиона комадића стакла и племенитог камена свих боја, уграђених у вишеметарске фигуре и ликове, импресивне по димензијама и уметничком изразу.

Главни печат унутрашњости даје монументални Христос Пантократор који наткриљује олтарски простор. Распон његових руку је готово 20 метара. Највећу површину на јужној, северној и западној страни заузимају новозаветне сцене Васкрсења, Рођења Христовог и Успења Богородице. Посебно је монументална представа Стварања света, на вишем, галеријском нивоу, наткриљен Вазнесењем у главној куполи.

Кружни простор под куполом, по византијској традицији, прекривен је плавим мозаиком, који дочарава небески свод.

Иако су највећи послови на украшавању Храма завршени, неимари и даље раде. Приводе се крају радови на главном иконостасу. Израђен је од италијанског мермера, а у њега је уграђено невероватних 87 тона овог материјала и чак 15 тона челика.

По окончању овог посла, неимари приступају завршетку пода, који ће, такође, бити израђен од најфинијег камена.

  • Богу хвала, завршавамо све по плану – кратко су нам рекли свештеници Светосавског храма. Заједно са руским академиком Николајем Мухином, уметничким творцем унутрашње декорације, братство Храма непрекидно прати и помаже завршетак радова на највећој светињи српског народа.

„ЦАРЕ НЕБЕСКИ“ И НА АРАПСКОМ

Храстова врата на Храму опточена су племенитим металом, а у рељефу је утиснута молитва „Царе небески“ на српском и руском, па чак и арапском језику и јидишу. У Храм ће се убудуће ступати испод мозаичке иконе Нерукотвореног Образа Исуса Христа, коме са обе стране стоје ликови Светог Саве и Светог Симеона Мироточивог. Управо ових дана завршавају се последњи радови на поплочавању платоа око Храма.

Р. Драговић

Оставите Коментар