Русија ће одржати војно-поморске вежбе код обала Ирске, објавила је званична Москва.

Kако се наводи из Kремља војни бродови Русије само поштује правила УН и учествоваће у морским вежбама на удаљености од 150 миља од југозападне обале Ирске, што не спада у територијалне воде Даблина.

Министар спољних послова Ирске Сајмон Kовени открио је да их је Русија обавестила о вежбама. Истако је да ратни бродови Русије нису добродошли, али да његова земља нема моћ да спречи да се то догоди.

Према конвецијама УН војне вежбе су дозвољене унутар економских зона других држава под условом да не залазе у територијалне воде.

Русија планира да изводи вежбе које су део много ширих руских поморских вежби у којима ће учествовати 140 бродова и 10.000 војника из свих њених поморских флота – вежбе ће бити у Атлантику, Пацифику, Медитерану, Северном мору и Охотском мору.

Војни аналитичари истичу да би реакцију Москве требало посматрати у светлу понашања Запада па и Велике Британије кад је реч о Украјини.

Лондон випе и не крије да да је посало инструкторе који обучавају војнике Украјине. Акцент је на употреби противтенковских ракетних система НЛАВ.

И Амерички председник САД Џозеф Бајден разматра слање додатних трупа како би се супротставио наводнимпретњама из Русије.

Јенс Столтенбург, званични шеф НАТО, потврдио је да ће Алијанса појачати присуство у региону, као и да ће распоредити додатне бродове и борбене авионе.

Данска је већ послала фрегату у Балтичко море, а распоређује ратне авионе Ф-16 у Литванију.

И Шпанија се придручила анти-рукоуј алијанси па је послала бродове да се придруже сталним поморским снагама НАТО, а разматра слање борбених авиона у Бугарску. И Француска се спремна да пошаље трупе у Бугарску.

Оставите Коментар