Стефан Стаменковски, председник Српског сабора „Заветници“, изјавио је да су потези Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија потези оних који у својој политичкој јавности покушавају да покажу да владају ситуацијом.

– Потези Харадинаја и Тачија, оно што видимо у овом тренутку, су потези очајника. Њима је неко пре 20 година рекао да ће они добити државу, после 2008. године су им рекли да имају државу, а 2019. године та такозвана држава се распада као кула од карата – рекао је Стаменковски и додао:

– Када видимо то формирање такозване војске Косова, што је заправо терористичка организација, када видимо таксе од 100 одсто, видимо да су то потези оних који у својој политичкој јавности покушавају да покажу да владају ситуацијом. Они апсолутно не владају ситуацијом, за шта се могу навести стотине примера, а најважнији од њих су да је 13 држава за мање од годину дана повукло признање такозавног Косова – навео је Стаменковски за Ново јутро ТВ Пинк.

Он је додао да треба наћи модел да се заштити српско становништво на Косову и Метохији.

Др Јелена Вукоичић, политиколог, рекла је да међу Албанцима на Космету постоје велики међустраначки, унутрашњи политички проблем.

– Сада је политичка ситуација међу косовским Абанцима на Косову и Метохији врло конфузна и нејасно је ко ту шта ради, ко иза кога стоји и ко са ким сарађује. Они имају велике међустраначке, унутрашње политчке проблеме. Са једне стране имамо Хашима Тачија који шаље помешане поруке, али негде може да се осети да је спреман на неку врсту дијалога – оценила је Вукоичић.

Коментаришући Тачијеву изјаву о корекцији граница Вукоичић каже да постоји могућност и да се Тачи и Харадинај слажу иако наводно имају опречне ставове.

– Увек постоји та могућност када су они у питању, али постоји и могућност да су поделе и проблеми међу њима озбиљнији од тога. И Хашим Тачи и Рамуш Харадинај су људи који су припадали ОВК-а, што значи да су бивши терористи, окорели криминалци, убице, налогодавци великих злочина и то су људи који за све што имају могу да захвале својим савезницима у Вашингтону, који су од њих направили моћне политичке лидере, али тако као што су их направили, у сваком тренутку могу да их уклоне – навела је Вукоичић.

Како додаје, када се погледа шта су Американци урадили са многим својим бившим савезницима, онда и Тачи и Харадинај имају основане разлоге да се плаше за своју будућност.

– Имам осећај да поступци Харадинаја у протеклих неколико месеци свакако јесу у координацији са неким страним фактором, неким људима из вашингтонске И бриселске администрације. Питање је колику моћ имају ти људи и колико Харадинај неке одлуке покушава да донесе и сам – рекла је Вукоичић.