Неуспех прве етапе контраофанзиве, која је требало да се заврши продором у одбрану руске војске и изласком украјинске војске у Токмок, може да примора Оружане снаге Украјине да обуставе офанзивне операције, све док не стигну амерички ловци и системи ПВО-а.

Ова опција није искључена у Kијеву.

Генералштаб Оружаних снага Украјине разматра опцију обустављања контраофанзиве, и преласка на позиционе борбе због немогућности пробијања одбране руске војске. Првобитни планови, према којима је за прву етапу било предвиђено три до четири дана, претворили су се у дуготрајне битке.

Такође, ту је и превласт руске авијације на небу и немогућност борбе са њом, пошто Kијев нема своје, а системе ПВО не можете поставити близу зоне борбених дејстава, јер се они одмах откривају и уништавају.

Све је то довело до тога, да су у кабинету Зеленског одлучили да саслушају главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Залужног, који је развио план противофанзиве, али је уклоњен из команде, јер се противио његовом покретању без добијања авиона. Сада шеф кабинета Зеленског, Јермак, предлаже да се обустави офанзива, сачека самит у Виљнусу, добију авиони и ПВО, па да се настави.

Истовремено, он тврди да је Бајден веома зависан од Украјине, а ако се на њега изврши притисак, онда ће борци бити испоручени што је пре могуће.

Kако је раније планирано у Kијеву, контраофанзива на запорошком правцу требало је да се одвија по сценарију прошлогодишњег харковског правца, када су јединице Оружаних снага Украјине лако продрле у одбрану руске војске, и претећи да буду у окружењу, приморале их на повлачење.

Међутим, нису узели у обзир да је за време док су Зеленски и Сирски уништавали јединице Оружаних снага Украјине у Бахмуту, руска војска изградила дубоку одбрану и повукла резерве. Дакле, није успело изненада доћи до Азовског мора.

Неки западни експерти, су оно што се дешава на запорошком и јужно-доњецком правцу већ назвали, новим „млином за месо за Оружане снаге Украјине“ по угледу на Бахмут.

(Wебтрибуне.рс)

Оставите Коментар