Стручњак за безбедност Нуредин Ибиши рекао је да је Србија заинтересована за мир, али не и за пуноправно чланство у НАТО.

Он је оценио да Србија користи Русију за снабдевање оружјем, за шта је ове године имала буџет преко милијарду евра, објавила је Економиа онлајн.

“Сада је Србија у партнерству за мир, али је не занима пуноправно чланство у НАТО, док с друге стране то све користи јер на неки начин неће типизирати борбену опрему наоружања, па се наоружава из Русије, Белорусије, Кине и Турске са оружјем које заправо припада руским произвођачима. У овом облику, са свом овом опремом и наоружањем, премашује буџет многих земаља у региону. Он је преко милијарду евра годишње″, рекао је Ибиши у интервјуу за Економиа Онлине.

Ибиши као бивше војно лице сматра да је “међународна заједница остала нема у вези са претећим изјавама из Србије”. Он је нагласио да косовска војска треба да буде наоружана јер Србија наставља да изводи маневре у близини границе.

“Не користимо ове могућности преко наших пријатеља, они за напад на српске локалитете покрећу питање у Савету безбедности, а ми нисмо у могућности да покренемо питање такве претње у Савету безбедности или у Европској комисији. Међународна заједница је у овом случају врло пасивно реаговала на ове претеће изјаве”, рекао је Ибиши.

Према његовим наводима нормално је да косовска војска треба да буде наоружана, јер није ствар само у наоружању, већ “Вучић наставља да изводи маневре у близини границе са Косовом где позива словенско братство”.

“Срећа је што овде имамо КФОР који омогућава развој капацитета КБС, али политичка страна и функционални аспект КБС морају бити далеко испред претњи које долазе из Србије. У поређењу са капацитетима и у овој фази транзиције, нормално је да још увек нисмо у фази партнерства за мир, иако смо оружана сила. И политика и функционални аспект би требало да буду много активнији у овом питању, јер имамо прилику да идемо у погледу наоружања и развоја капацитета у погледу обуке и стварних претњи које долазе из Србије”, рекао је он.

Ибиши каже да је ово само игра коју српски председник игра против Косова.

“То је његова методологија, он зна да игра и ми морамо да реагујемо. ЕУ и међународно војно присуство овде треба да покрену питање у Савету безбедности како би били на опрезу и позабавили се тим питањем, јер знају у којој мери то иде и враћа се назад, тако да не треба бринути”, поручио је Ибиши.

Оставите Коментар