Суд у Пољској је прогласио две жене кривим за вређање верских осећања – за овај злочин у Пољској је запрећена затворска казна до две године – због приказивања Икона Богородице и Исуса са дугиним ореолима током ЛГБТ марша.

Једној је изречено пет месеци друштвено корисног рада, док је друга кажњена са 2.000 злота. Њихов адвокат је међутим, најавио је жалбу.

Инцидент о коме је реч догодио се током Марша једнакости 2021. у Ченстохови, граду у којем се налази најсветије католичко светилиште у Пољској , Црна Мадона. ЛГБТ активисти у Пољској редовно приказују слику иконе са додатим дугиним
бојама.

Полиција и тужилаштво су након марша примили низ притужби од појединаца који су рекли да је слика вређала њихова верска осећања, преноси дневник Газета Виборцза .

Једна од тих изјава дошла је од Роберта Бакиевицз-а , лидера крајње деснице, који је рекао да „намерно представљање слике [Марије и Исуса] са симболом греха Содоме јасно нарушава моја верска осећања“.

Након што је један стручњак поднео извештај у којем је закључено да слику не треба посматрати као увредљива верска осећања, тужиоци – који су под надлежношћу генералног тужиоца Збигњева Зиобра, отвореног анти-ЛГБТ личности – ангажовали су другог стручњака.

Он је доставио мишљење на 70 страница у којем је закључио да слика не приказује библијску дугу у седам боја која симболизује наду и блискост са Богом, већ уместо тога шестобојни симбол ЛГБТ заједнице. Стога је закључио да је слика увредљива.

Тужиоци су зато подигли оптужницу против пара – који се именују само као Камила Ł.-Б. и Магдалена В.-Д. према пољском закону о приватности – крајем прошле године. Данас је окружни суд у Ченстохови донео образац пресуде који се може донети без потпуног суђења на основу списа предмета .

Обе су прогласили кривима и изрекли казне. Међутим, адвокат Адам Касперкиевицз, који заступа оптужене, рекао је за Газета Виборцза да ће оспорити пресуду. „Желимо јавно суђење и доказаћемо да злочин није почињен“, рекао је он.

Прошле године, исти суд у Ченстохови ослободио је човека који је такође био оптужен за вређање верских осећања тако што је приказао слику Црне Мадоне са додатком дугиних боја.

Судија је утврдио да симбол садржи позитивну – а не увредљиву – поруку која подржава једнакост и супротставља се дискриминацији. У другом случају, три ЛГБТ активиста ослобођена су за исто дело 2021. године због производње и дистрибуције слика „Дугине Девице Марије“.

Пољски национално-конзервативни владајући табор је последњих година покренуо бурну кампању против онога што назива „ЛГБТ идеологијом“ и представља се као ванземаљска претња националној култури и идентитету. То је довело до тога да се Пољска рангира као најгора земља у ЕУ за ЛГБТ особе .

Васељенска

Оставите Коментар