Председник Србије Александар Вучић од раних јутарњих сати је у селима Дубона и Мало Орашје, где разговара са породицама настрадалих младића, девојака и деце у масакру који је починио Урош Блажић.
Председник Вучић је уз изразе саучешћа рекао да верује да ће правосудни систем и институције Србије имати снаге да на адекватан начин казне убицу и његове помагаче, те да је једина права казна она која је најтежа.

Kако “Блиц” сазнаје од мештана, најпотреснија сцена је била у Дому културе у Малом Орашју, где је сусрет Вучића и петнаестак чланова породица жртава протекао у сузама свих присутних и на моменте у потресној тишини.

Вучић је додао да ће дати све од себе да се институт смртне казне врати у правни поредак Србије.

Најмлађа жртва овог масовног убиства имала је 15 година, а најстарија 25 година.

Масовно убиство у Младеновцу и Смедереву догодило се четвртог маја, када је У.Б. (21), убио осморо људи, а 14 ранио из аутоматског оружја у селима Дубони и Малом Орашју у близини Младеновца, око 60 километара од Београда.

Kако је саопштено из МУП-а, у викендици коју је користио пронађен је читав арсенал оружја, а полиција је ухапсила одбеглог 21-годишњег убицу у близини Kрагујевца, код родбине код које се крио.

Одмах после овог масовног убиства и убиства деце у ОШ “Владислав Рибникар” у Београду трећег маја, председник Србије Александар Вучић саопштио је да ће бити донете мере по хитном поступку, а једна од њих је пооштравање услова за поседовање оружја. Навео је и да ће потпуно разоружати Србију.

Влада Србије је петог маја усвојила мере које подразумевају да Министарство унутрашњих послова хитно припреми измене и допуне Закона о оружју и муницији, којима би се пооштрили услови за држање и ношење кратког ватреног оружја, а за оне који не испуњавају пооштрене услове биће предвиђен обавезан откуп оружја.

Изменама Закона биће предвиђене и обавезне провере лица којима је дозволјено поседовање оружја (уклјучујући и ловачко оружје), а које би подразумевале обавлјање лекарских, психијатриских и психолошких прегледа, као и обавезан тест на психоактивне супстанце.

Ове провере биће вршене на шест месеци и на годину дана.

После јавног позива МУП-а да сви грађани који нелегално поседују оружје и експлозивне направе у року од месец дана предају оружје без последица, од осмог маја до данас прикупљено је више од 33 хиљаде комада оружја.

Осим ових, предложено је и смањење кривично-правне одговорности починиоца кривичног дела са 14 на 12 година старости, а наложено је и запошљавање још 1.200 полицајаца, задужених за пружање безбедности у свим школама у Србији.

Формирана је и почела са радом и Радна група Владе Србије за подршку менталном здрављу и сигурности младих, као и Савет за борбу против вршњачког насиља, као и радна група за безбедност деце на интернету.

Оставите Коментар